Кръфин – сладкиш за ценители

Кръфин
Снимка: betterbeahit
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
17.00 лв.
Виж ››

Любителите на сладките изкушения имат повод да почерпят, защото на пазара се появи нов продукт – кръфин. Странното име на сладкиша се дължи на неговия произход. Той е хибриден продукт между кроасан и мъфин.

Кръфинът съчетава по уникален начин достойнствата на двата сладкиша, от които е изработен. Богато многолистно тесто е изпечено във форма на кексче, а чрез отвора на горния му край кръфинът се пълни с шоколад, крем, ядки, сладко или каквото друго обичате да похапване.

Новосъздаденият сладкиш беше представен за първи път от престижната лондонска сладкарница Фоксрофт енд Джинджър.

Мъфин

Появата на кръфина беше съпроводена със скандал, защото скоро след дебюта му сладкарницата Пекарната на Мистър Холмс в Сан Франциско обяви, че идеята за създаването му и оригиналната рецепта е нейна.

Американската сладкарница заяви публично, че произвежда кръфини от доста време. Пекарната на Мистър Холмс посочи, че за предлаганите от нея кръфини с различни пълнежи чакат дълги опашки от поне 50 човека.

Подобни спорове съпътстват представянето и на други хибридни сладки, които напоследък се появиха на витрините в сладкарниците. Все още не е ясно бащинството на кронът – сладкиш, хибрид между кроасан и донът.

Той може да бъде срещнат и под наименованието досан – от донът и кроасан. Спори се още за авторските права върху рецептата за бръфин (хибрид между френския козунак бриош и мъфин), както и върху тази за фрисан – пържен кроасан.

Лондонската сладкарница продава неустоимите сладкиши на цени от около 2.70 лири бройката. Куриозното в случая е, че поради ограниченото производство на кръфини вече има и черен пазар за тях.

Подобно нещо се случи и в САЩ, когато за първи път беше представен кронът – хибридът на кроасан и донът. Тогава цената му на черния пазар достигна 80 долара бройката.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати