Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Лесен и сочен сладкиш

Лесен и сочен сладкиш

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Лесен и сочен сладкиш

Изненадайте семейството с вкусен и сочен сладкиш, който се приготвя лесно. Такъв десерт е френският маков сладкиш с кайсии.

Необходими продукти: 2 чаши брашно, 200 грама масло, чаша и половина захар, 10 грама бакпулвер, 500 грама извара, 4 яйца, 3 супени лъжици маково семе, 1 буркан компот от кайсии, 1 ванилия.

Яйцата се разбиват със захарта и се добавя ванилията. Добавя се изварата и се разбърква добре. Кайсиите се отцеждат, режат се на кубчета и се добавят към изварената смес. Добавя се макът. Плънката за сладкиша е рядка.

Брашното се смесва с бакпулвера, добавя се замразеното масло, настъргано на едро ренде, и захарта. Всичко се измесва с ръце до получаване на тестени трохи.

Лесен и сочен сладкиш

В тава, намазана с масло и поръсена с брашно, се разпределя половината от трохите, като се прави ръбче отстрани. Излива се плънката и се покрива с останалите трохи. Пече се 50 минути на 180 градуса.

Сочна е и тартата с портокали.

Необходими продукти за тестото: 220 грама брашно, 100 грама масло, 50 грама захар, 1 жълтък, 1 супена лъжица студена вода. За плънката: чаша и половина портокалов сок, 150 грама захар, 50 грама масло, 4 жълтъка, 2 яйца, 1 супена лъжица настъргана кора от портокал, щипка сол. За украса: 2 портокала.

Брашното се смесва със захарта и солта и се добавят парченцата омекнало масло. Разбиват се с вилица жълтъкът с водата и се добавят в тестото. Замесва се еластично тесто.

Тестото се слага в кръгла тава, като се прави ръбче отстрани. Оставя се за 15 минути във фризера. Пече се 20 минути в загрята на 190 градуса фурна. Вади се, за да изстине.

Сокът от портокали се вари 10 минути, за да се изпари наполовина. Добавя се захарта, маслото и солта и се вари, като се разбърква, до разтварянето на маслото.

Сваля се от огъня. Жълтъците и яйцата се разбиват, добавя се на тънка струя половината сок с масло и се разбърква. Връща се при останалата половина и се вари 5 минути на среден огън до сгъстяване, като се бърка. Прецежда се през сито, за да няма бучки. Добавя се настърганата кора от портокал.

Тази плънка се излива върху основата от тесто и се пече 10 минути на 190 градуса. Вади се, охлажда се и се оставя за 1 нощ в хладилника, за да се стегне. Преди да се поднесе, се украсява с резенчета портокал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest