Кексът извиква асоциации за неделен ден, изпълнен с ухание на ванилия и кафе, разнасяни от кухнята. С приятно прекарано свободно време сред близки и приятели на парче кекс и ароматно кафе. Това е един от най-популярните и харесвани сладкиши.
Кексът представлява изделие от брашно със сладък вкус, кръгла форма и с дупка в средата. Приготвя се много бързо и лесно и е подходящ за начинаещи кулинари.
Историята му е много древна. Правили са го още в първобитните времена, веднага щом е било произведено първото брашно. В дълбока древност това сладко произведение на готварството се е отличавало от хляба по това, че в него слагали сладки съставки - най-вече плодове и див мед.
При разкопки на селища от неолита са открити остатъци от кекс, който е имал далечно сходство с днешното сладко изкушение. През вековете рецептата е търпяла промени, докато се достигне до мекия, сладък и уханен продукт, който познаваме толкова добре.
Рецептите за кекс са толкова много, колкото са и опитите да се приготви. За начинаещи кулинари е добре да започнат със семпла класическа рецепта, която по-късно сами могат да разнообразят.
Тъй като кексът е произведение на сладкарството, всеки, който е решил да го приготви, трябва да има предвид основното правило на сладкарите. То гласи, че рецептата трябва да се следва точно. Тук съвета да се прибави някоя съставка на око или на вкус не важи. Отклонението променя вкуса, текстурата, вида или направо разваля крайния продукт.
Ето една класическа рецепта за кекс, която е бърза, лесна и винаги се получава. За нея продуктите трябва да бъдат със стайна температура.
Необходими продукти:
4 яйца
200 грама захар
1 чаена чаша кисело мляко
½ чаена чаша олио
2 чаени чаши пресято брашно
1 бакпулвер
1 чаена лъжичка сода за хляб
2 ванилии
1 супена лъжица какао или ситно смляно кафе
Настърганата кора на 1 лимон
1 чаена чаша смлени орехи
½ чаена чаша пудра захар
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта с миксер или вилица до пълно разтопяване на захарта. За да се получи пухкав и сочен кекс, яйцата трябва да са разбити на пяна, а захарни кристалчета не трябва да се усещат. Към тях се добавя киселото мляко, в което е угасена содата. Прибавя се и олиото и всички течни съставки се разбъркват добре.
Отделно се смесват и сухите съставки. В брашното се слага бакпулверът, какаото и ванилията. Сухата смес се сипва постепенно към течната при непрекъснато бъркане, за да не се получат бучки. Накрая се добавя лимоновата кора и смлените орехи, като тези съставки са по желание.
В кексова форма, която предварително е намазана с олио и поръсена с брашно, се изсипва кексовото тесто, чиято консистенция трябва да бъде като на гъста боза и се поставя в предварително загрята на 180 градуса фурна. Пече се около 40 минути до получаване на кафява коричка. Проверява се клечка за зъби, по която не трябва да остават тестени следи.
След изпичане кексът се обръща в широка чиния и се поръсва с пудра захар.
Коментари