gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Кои са есенциалните мастни киселини

Кои са есенциалните мастни киселини

Есенциални мастни киселини
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
18.00 лв.
Виж ››

Най-честият диетичен съвет, който лекарите повтарят, е да се консумират колкото е възможно по-малко мазнини. Наситените мазнини, които се намират в млякото и червеното месо, са вредни, когато се употребяват в по-големи количества. Установено е, че те увеличават честотата на много болести, като особено вредят на човешкия организъм в случаите на заболявания от рода на рака, сърдечния инфаркт и мозъчния инсулт.

Трябва обаче да се отбележи, че не всички мазнини са вредни. Ненаситените мазнини, които се съдържат в зехтина и в други растителни масла, са здравословни. Съществува специален тип мазнини, които притежават още по-полезни качества, защото са жизнено необходими. Те се наричат есенциални, тоест съществени.

Есенциалните мастни киселини, наричани накратко ЕМК, са жизнено-важни съставки, които организмът не може сам да синтезира, а ги набавя от външни източници. Имат изключително висок коефициент на биохимична активност и са критично необходими, понеже участват активно в множество процеси в организма. Евентуална липса на ЕМК може да доведе до редица нарушения от различен характер. Двете основни и най-важни за човечеството мастни киселини са Омега-3 и Омега-6.

Зехтин

Въпреки че са вид мазнини, от Омега-3 не се пълнее. Даже обратното – много специалисти-диетолози препоръчват приема на Омега-3 мастни киселини при спазването на хранителен режим за редуциране на теглото, защото с тяхна помощ се намалява количеството на наситените, вредни мазнини.

Важно е Омега-3 да са от рибено масло, защото в този случай ценните мастни киселини се получават наготово от организма, докато при Омега-3 от растителен произход като лененото масло например се изисква дълъг процес на преработка и ефективността в много от случаите е минимална.

Омега-6 мастните киселини са линоленова киселина, гама линоленова, арахидонова киселина и др. Те се извличат от слънчоглед, шафраника, царевица, едроцветна пупалка и соя. Фъстъченото масло, зехтинът, палмовото масло и косовото масло също съдържат малко Омега-6. Изследванията сочат, че оказват стимулиращ ефект върху производството на растежния хормон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати