gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»С какво вино да поднесем Стилтън

С какво вино да поднесем Стилтън

Стилтън

Мнозина от нас не са чували какво е Стилтън, пък камо ли защо трябва да се поднася с вино и то с какво вино може да се поднася. Ето малко просветление по въпроса.

Стилтън е вид синьо сирене. Произвежда се от краве мляко и има полумека консистенция. Срокът на зреене му е поне 9 седмици, а съдържанието на мазнини около 35 %. Това всъщност е единственото британско синьо сирене, което освен това има собствена сертифицирана марка.

Като повечето сирена, така и то е сред перфектните мезета към виното. Изниква обаче въпроса какво трябва да виното- дали да е бяло, червено или розе, дали да е трапезно или десертно, дали да е ароматизирано, естествено сладко или ликьорно и т. н. Ето най-подходящите варианти, на които можете да се спрете когато се чудите с какво вино да поднесете Стилтън:

Бели десертни вина

1. Мускат- Има различни сортове по цял свят, като общото между тях е, че имат силен сладък аромат. У нас най-разпространени са Мускат Отонел и Тамянка.

2. Ризлинг- Произхожда от Германия, но вече е разпространен в повечето европейски държави, Австралия, ЮАР и Калифорния. От него произлизат сухи, полусухи и сладки вина.

Каберне Совиньон

3. Гевюрцтраминер- Това е немското му име, тъй като сортът произхожда от Германия и Австрия, но в България е познато като Траминер розов или просто Траминер. Преобладаващият аромат при него е розата.

Червени наситени вина

1. Сира- Сортът е известен и като Шираз. Най-разпространен е в Европа, САЩ, Аржентина и ЮАР. Виното получва своя наситен вкус отлежавайки в дъбови бъчви и в аромата му могат да бъдат доловени нюанси на кожа, черен пипер, билки и подправки.

2. Каберне Совиньон- Това е най-известният червен винен сорт и може да бъде срещнат и с името Буше. В него се долавят нюанси на черни и червени плодове, но също така и на канела и различни подправки.

3. Мерло- Също много популярен червен винен сорт с аромат на червени и черни плодове, като при по-старите вина може да се долови и аромат на трюфел. В България най-добрите вина от сорта Мерло са от регионите на Любимец и Хасково.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати