gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Да ядем яйца изискано

Да ядем яйца изискано

Яйца

Много от нас с лекота боравят с пръчици за хранене в китайски ресторант и навиват виртуозно спагети на вилицата в пицария.

Но знаем ли как изискано да консумираме яйца? Съществува неписан яйчен етикет, който се спазва стриктно от всички, които искат да изглеждат представително на маса.

Яйцата, които са рохки, се поднасят в специални чашчици на столче. Освен нея се поднасят чаена лъжичка, разширена в края, и нож. Яйцето се поставя в чашчицата с острата част нагоре и с един бърз удар с ножа или лъжичката се чупи в горната му част.

Част от черупката се бели и ако белтъкът е мек, се яде с лъжичка, ако е твърд – се отрязва с нож. Отрязаната част се поставя върху чинията и се изяжда с помощта на лъжичката и ножа, който го побутва към нея.

Яйце

Ако ви поднесат твърдо сварено яйце, не го разбивайте в масата или в чинията. Според етикета трябва да вземете яйцето в лявата си ръка и с помощта на лъжица да ударите рязко два-три пъти.

Бели се и се разрязва на две половинки. След това половинките се разрязват на парчета, които се побират в устата. Пъдпъдъчите яйца се консумират цели, само внимавайте да не ги глътнете.

Омлетът се яде с две вилици. Нежната пухкава маса не обича режещи удари. С реброто на виличката се отрязва парченце, прехвърля се върху виличката в лявата ви ръка и се хапва.

Пълнените яйца се ядат с помощта на вилица и нож. Пъдпъдъчите, пълни с хайвер, обикновено се ядат с ръце.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати