Яйцата са изключителен хранителен продукт, съдържащ ценни протеини, мазнини, минерали, витамини от групата В, витамин А, К и Е.
Въпреки това ние дотолкова сме свикнали с наличието им в търговската мрежа и присъствието им като продукт в нашето меню, че почти не разсъждаваме върху това каква е хранителната стойност на яйцата и как точно трябва да ги приемаме, за да извлечем максимална полза от тях.
А датата 8 октомври е отредена на деня на яйцата - идеален момент да побъбрим за ползите от яйцата.
Всъщност има някои важни подробности за приема на яйца - как и кога да ги ядем за макс полза.
Вземете предвид това, за да може да получите най-много хранителни вещества от този полезен продукт.
Консумирайте пресни яйца
Без значение дали става дума за кокоши яйца, или за такива от други птици – патици, пъдпъдъци, гъски и т.н., най-добре е да консумираме яйцата пресни. До петия-шестия ден качеството им е възможно най-добро, белтъкът е най-пълноценен и възможността за развитието на микроби е най-малко. Съхранението на яйцата в хладилник удължава този период на полезност, тъй като забавя процеса на стареене и развитието на патогенни бактерии.
Яйца от домашни птици
Със сигурност най-полезни са яйцата от домашни птици, хранени с пълноценна храна без химикали. Ако вие не отглеждате такива, купувайте яйца от проверено домашно стопанство, за които сте сигурни, че животните са здрави, не получават хормонални добавки и се хранят с висококачествени фуражи.
Как да ги приготвим?
Варените яйца са много по-полезни от пържените например, защото е избегнат процесът на пържене, който сам по себе си е вреден. Освен това те са по-диетични и са подходящи за хора със стомашни и жлъчни проблеми. Варенето обаче не трябва да е само няколко минути, тъй като след това белтъкът се преварява и става по-тежък за храносмилане, а жълтъкът губи голяма част от полезните си свойства. Добре сварените яйца няма как да съдържат бактерии, докато рохките и недостатъчно добре сготвените носят риск за заразяване с патогени.
Хапвайте яйцата с жълтъка
Доскоро се смяташе, че хората с повишен холестерол и риск от сърдечни заболявания не трябва да консумират яйцата с жълтъка. Последните изследвания показват, че това не е съвсем така. Едно цяло яйце на ден не надхвърля дневната доза за прием на холестерол, а дори е със 100 милиграма под нея. Това означава, че спокойно може да приемате до 7 яйца седмично, като е важно обаче, да не прекалявате с приема на животински продукти като цяло. Ако нямате проблеми с холестерола и сърдечно-съдовата система, може да си позволите и до 3 яйца на ден заедно с жълтъка.
Белтъци за спортисти
Спортистите определено трябва да наблегнат на яйцата, тъй като те са най-ценният, лесен за усвояване и добър източник на белтъчини, необходими за мускулната маса. Ако искате да натрупате повече мускули и имате нужда от протеини, консумирайте повече белтъци. В този случай, а и във всички останали, яжте яйцата сутрин. В краен случай консумацията на яйца може да е вечер.
По време на диета
Яйцата са изключително подходящи при диетични режими, тъй като са нискокалорични. Освен това в жълтъка им се съдържа веществото сяра, което подпомага изгарянето на мазнини и стимулира метаболизма. Затова спокойно добавете варените яйца във вашата диета.
Ето вкусни предложения за всеки ден:
Коментари