Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Разрешават вноса на нови 17 ГМО продукта от САЩ

Разрешават вноса на нови 17 ГМО продукта от САЩ

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
ГМО

До края на месец май ще бъде разрешен вносът на нови 17 генномодифицирани продукта от САЩ към Европа, съобщава The Guardian. Нови продукти ще се разпространяват на европейските пазари, за да се подкрепи развитието на биотехнологичната търговия.

Най-вероятно новината ще бъде съобщена официално следващата седмица, когато ще бъдат изяснени и правилата, по които ще се одобрява вносът на ГМО храните.

Природозащитници са готови да се противопоставят на тази легализация. От Greenpeace казват, че САЩ оказва сериозен натиск при преговорите за свободна биотехнологичната търговия на европейските пазари и в резултата на това ГМО храните на Стария континент се множат.

Потенциалната легализация на внос на нови 17 ГМО култури, разрешени от Комисията през последните няколко дни, е резултат от този натиск – категоричен е Марко Контиеро от Greenpeace Европа.

Контиеро добавя и че предложението не съответства на плана Юнкер, който цели да приближи политиката на ЕС до европейските граждани. Въпреки ясното недоволство на европейците срещу тези култури, такива продължават да се садят и продават.

До момента от САЩ се внасят генномодифицирани памук, царевица, соя и захарно цвекло. В Европа одобрените за внос ГМО продукти са общо 58.

Генномодифицирани храни

Според източник на The Guardian остават само незначителни вътрешни процедури преди новите 17 ГМО храни да бъдат официално одобрени за внос на континента.

След като предложението бъде дадено от Европейския парламент, то трябва да бъде разгледано от Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA), където трябва да се прецени дали 17-те щама са безопасни за околната среда и здравето на потребителите.

От Greenpeace обаче напомнят, че през цялата история на съществуването си EFSA не е отхвърляла предложение за нови ГМО култури на територията на Европа.

Отделните държави-членки от съюза могат и да не участват в дискусията, като ще им се даде правото сами да развиват политика относно генномодифицираните продукти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest