Прошутото от о-в Крък вече със защитено наименование

Прошуто

Прошутото, приготвяно на хърватския остров Крък, вече е със запазена марка в рамките на Европейския съюз. От сега нататък местният деликатес ще се приготвя по строго регламентиран начин.

Хърватското прошуто се суши само на открито за разлика от другите видове, които могат да бъдат и пушени. Не са малко хърватските фамилии, които провеждат соления деликатес по този начин.

Първо осоляваме месото, след осем дни го осоляваме повторно и после - след 10 дни, го оставяме да съхне в продължение на 3 месеца. Накрая отлежава една година – казва производителят Вйекослав Жужик пред btv.

Прошутото е първият хърватски продукт, който се включи в регистъра със специфични храни на Европейския съюз. До момента в този списък фигурират 1200 продукта от всички държави-членки.

Българските продукти, които са със защитена кулинарна марка от ЕС, са розовото масло, роле Трапезица, пангюрската луканка, филе Елена, горнооряховският суджук, лютеницата с хорце на етикета.

За да може определен производител да продава тези продукти с тези етикети, трябва да работи в географския регион, посочен от Сдружението.

Защитените наименования са начин продуктите да носят един и същи знак и да се произвеждат по строго регламентиран начин, което гарантира качество от висок клас.

Прошутото от о-в Крък

От Хърватия чакат одобрението на още 13 местни деликатеса, които да бъдат включени в този регистър.

Прошутото е типичен италиански деликатес и като негова родина Италия също е защитила наименоването на някои от марките си. Прошуто от Модена и Прошуто Сан Даниеле са част от националното богатство на страната и фигурират със запазена марка в регистъра на ЕС.

Прошуто Сан Даниеле е един от най-известните и престижни видове на прошутото. Вкусът му е леко сладък за разлика от другите, които са по-пикантни и солени.

Най-подходящият сезон за производството му е зимата, като прошутото на местността Сан Даниеле е едно от най-качествените по цял свят. Това е район около бреговете на река Таглиаменто, където се смята, че е най-добрият климат за направата на това гурме изкушение.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати