Няколко начина да отстраним нитратите от зеленчуците

Няколко начина да отстраним нитратите от зеленчуците

Няколко начина да отстраним нитратите от зеленчуците

Всички знаем, че пролетта е сезонът, в който се появяват най-различни видове вкусни зеленчуци. В стремежа си да се храним здравословно и да прочистим организма си от натрупаните мазнини през зимата, посягаме все по-често към зеленолистните зеленчуци, краставиците и какво ли още не. Как обаче да се справим с нитратите, които 90% от тях съдържат в големи количества?

Въпросът за нитратите в плодовете и зеленчуците, които консумираме, е актуален почти целогодишно. Нитратите са азотни съединения, а азотът е важна хранителна съставка за всички растения. Той подпомага техния правилен растеж и развитие.

За обезпечаване на зеленчуците с достатъчно количество азот, се прилага наторяване, било с естествени или изкуствени торове. Когато се прекали с внасянето на азот и азотни съединения (нитрати), в растенията се натрупват излишъци от нитрати, които при определени условия и количества стават вредни и дори опасни за човека.

Някои видове растения усвояват и съхраняват по-големи количества нитрати от други. Също така, концентрациите на нитрати са най-високи в листата и корените на растенията, и най-ниски в техните плодове и семена.

Доказано е, че най-високо съдържание на нитрати имат марулите, спанакът, червеното цвекло, ряпата, китайското зеле, зеленият лук, броколите, карфиол, репичките и морковите. По-бедни на нитрати са доматите, чушките, бобът, картофите и краставиците.

За да намалим съдържанието на нитратите във вече закупените плодове и зеленчуци, трябва да пристъпим към правилната им обработка преди консумация.

Няколко начина да отстраним нитратите от зеленчуците

Зеленчуците се киснат най-малко 10 минути преди консумация, тъй като нитратите са разтворими във вода. Листните зеленчуци е добре да се киснат 1-2 часа преди консумация. По този начин ще отстраните до 70% от нитратите.

Зеленчуците и плодовете, закупени от магазина, трябва да са дълбоко обелени, тъй като най-голямо съдържание на нитрати има именно в кората и непосредствено под нея.

Термичната обработка разлага една част от нитратите, а друга преминава в отварата. Поради това изхвърляйте водата още топла при варенето – ако я чакате да изстине, нитратите ще се върнат отново в зеленчуците. Подобна процедура намалява до 80% от нитратите.

Друг трик, благодарение на който може да се отървете от нитратите във вашата чиния, е да накиснете всички свежи зеленчуци във вода за около 30 минути, като добавите 1 ч.л. сода бикарбонат.

Ако сте решили да приготвяте салата пък, вместо с оцет, овкусете с прясно изстискан лимонов сок, тъй като той също има силата да унищожава нитрати.

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
t
t
29.12.2015 14:46
Ако си почнал да четеш това МАЙКА ТИ ще умре до 24:00ч. ако не пазваш следните правила: копирай това и комнтирай на 10 различни страници за 15 минути.
0
0