Най-бедните на фибри храни

Стек Тартар

Напоследък все повече диетолози препоръчват на хората да се насочат към диети, при които се консумират богати на фибри храни. Причината в това се крие, че тези храни бързо и лесно ни засищат и не е необходимо да се тъпчем с тях, като в същото време ограничават натрупването на мазнини и регулират функциите на храносмилателната система.

За да говорим кои са бедните на фибри храни, трябва да знаем какво представляват фибрите като цяло и в кои храни се съдържат.

Фибрите са сложни въглехидрати, които намаляват количеството на усвоени калории, тъй като редуцират приетите мазнини и въглехидрати. В същото време те задържат токсините и холестерола, изхвърляйки ги от организма, нормализират перисталтиката и увеличават усещането за ситост.

Фибрите се съдържат в зеленчуците, плодовете, пълнозърнестите храни и варивата и на практика почти отсъстват в храните, богати на мазнини. Това означава, че ако някой продукт има малко мазнини, той е много богат на фибри и обратното - ако съдържа много фибри, той е беден на мазнини.

Тъй като разгледахме колко полезни за организма са фибрите и че те не се съдържат в продукти, съдържащи мазнини, е редно да споменем, че човек не може да се храни само с фибри.

Месо

При всички случаи най-добрият вариант е един здравословен и балансиран режим на хранене, който да включва в определени количества всички дарове, с които ни е снабдила майката-природа. Ето все пак кои са най-бедните на фибри храни:

1. Меса - най-много мазнини съдържа свинското месо и следователно почти никакви фибри. Но и за останалите меса е добре да знаете, че ако спазвате богата на фибри диета, трябва да избирате по-крехко месо като пуешко, заешко или пилешко. Винаги остранявайте кожата, защото по-тлъстите части се намират точно под нея. В същото време не забравяйте, че месото е главният източник на пълноценни белтъчини;

2. Мляко - То е бедно на фибри, но в същото време е изключително ценен хранителен продукт, който е богат на лесноусвоими мазнини и белтъчини;

Сирена

3. Сирене и кашкавал - Макар и изключително полезни, те са бедни на фибри, като това важи особено много за по-скъпите швейцарски и френски сирена;

4. Яйца - бедни на фибри, но богати на протеини и минерали, като най-ценното в тях е жълтъкът.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати