Принципът на протеиновото допълване

Протеини
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка-23%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
10.00 лв.
7.70 лв.
Виж ››

Протеинът е сред най-популярните хранителни вещества най-вече за активно спортуващите хора. Той има разнородно приложение и множество функции – много повече от тези на мазнините и въглехидратите.

Протеинът е сред най-търсените субстанции. Консумира се под всякаква форма. Той има способността да възстанови, изгради наново и поддържа клетки, кости, мускулни тъкани, кръв, както и да създаде нужните антитела.

В природата съществуват два вида протеини - завършени и незавършени. Завършените са всички онези, в които се съдържат незаменимите (есенциални) аминокиселини. В най-честия случай те имат животински произход.

Незавършените протеини, от друга страна, са от животински произход. В тях винаги липсва една или повече от незаменимите аминокиселини.

Съществува и вариант за протеиново допълване. Това представлява метод за прием на протеини, без да се консумират храни от животински произход. Методът е масово прилаган от вегетарианци и вегани.

Протеиновото допълване се осъществява чрез внимателна комбинация от растителни протеини. При различните протеини ограниченото съдържание на аминокиселини варира. Когато две различни храни се съчетаят, аминокиселините в единия протеин могат напълно адекватно да бъдат компенсирани от отсъствието на онези в другия. Това е същността на протеиновото допълване. Принципът се спазва от всеки един здравословен вегетариански режим.

Соя

Когато на организмът бъде доставено разнообразие от растителни източници, той е способен сам да произведе завършени протеини. Така например житните растения са с ниско съдържание на лизин, докато бобовите почти не съдържат метионин.

Комбинацията на растителни протеини - житни с бобови, води до високо получаването на качествен протеин. Той е не само толкова добър, колкото животинския протеин, а в някои случаи го превъзхожда. Сред храните, които се приемат за самостоятелна алтернатива на животинските протеини, е соята.

Протеиновото допълване се получава чрез балансиран прием на семена, ядки, житни, бобови култури. В тях се откриват смесица от протеини, които адекватно се допълват без необходимостта от каквото и да е планиране.

Една от заблудите е, че протеиновото допълване трябва да се осъществява с едно хранене. Това не е необходимо - тялото запазва за дълго време запас от основните аминокиселини. Един здравословен и балансиран режим е напълно достатъчен за приема на необходимите дози завършен протеин.

Растителният завършен протеин е здравословен и алтернативен вариант за консумация и за всички, които всекидневно наблягат на месото, яйцата и млечните продукти.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати