Международният ден на сушито се чества днес

Суши

На 18 юни всяка година се отбелязва Международният ден на сушито и феновете на тази лека, вкусна и считана за здравословна храна имат по-специален повод да си хапнат от нея днес.

Макар че е популярна храна в България сравнително отскоро, проучвания на платформата foodpanda показват, че нашенците все по-често си поръчват суши за вкъщи. И за разлика от унгарците и румънците, суши у нас се поръчва основно през уикендите.

Най-търсени са комбо менютата, а след оризово-рибния деликатес, българите най-често поръчват пица и китайска храна.

Думата суши за първи път се споменава в китайски речник от II век. Предполага се, че Китай е родината на ястието и в началото е приготвяно като технология за консервиране на осолена риба чрез ориз.

Домашно суши

След като се улови и изчисти, рибата се поставяла в сандъци между пластове от сол и ориз. Последвало пристискане с камъни и покриване с капак. Така рибата можела да се съхранява и консумира още година.

Процесът е наречен суши, което в превод означава вкиснало е или кисело е.

През VII-VIII век се пренася и в Япония и оттам се популяризира по цял свят. Първоначално японците изхвърляли ориза и консумирали единствено солената риба, но постепенно започнали да хапват и него.

Когато технологията на суши е пренесена в Япония, тя е променена спрямо японската култура и възгледи за храната. Японската кухня се стреми към максимално близки до природата техники и следвайки този свой принцип, японците вярвали, че рибата трябва да бъде консумирана сурова. Така се е наложил и познатият днес образ на сушито.

Продукти за Суши

Различните рецепти за суши се отличават една от друга по разнообразието на плънка, подправки, обвивка и начин на приготвяне.

Маки суши (руло суши) е класическият и най-популярният вид суши. Нигири е най-старият вид суши и се приготвя от малки порции ориз, покрити с пласт риба и японския омлет тамаго.

Оши-суши или пресовано суши се приготвя като в специален съд се поставя маринован ориз, варена или пушена риба, след което се пресова и нарязва на халки. Сашими е любимото суши на японците, което се приготвя само от сурова риба.

Сушито може да се гарнира със соев сос, уасаби или маринован Гари, известен като японски джинджифил.

Вижте някои апетитни рецепти за суши: Суши с пушена сьомга, Домашно суши, Суши Филаделфия Рол, Суши с авокадо и сьомга.

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати