Безалкохолните с добавена захар убиват 180 000 души на година

Безалкохолни

Безалкохолните напитки с подсладител са виновни за смъртта на над 180 000 души годишно, алармират учени в доклад, публикуван на страниците на списание Circulation.

Докладът е изготвен от учени от университета Тъфтс, САЩ и базиран на обобщен анализ върху 62 проучвания, правени между 1980 и 2010 година в 51 страни, в които са участвали близо 612 000 души.

Резултатите от проучванията на американските учени са повече от шокиращи – употребата на газирани подсладени напитки е причината за близо 184 000 смъртни случая всяка година.

В рамките на изследването американците са изследвали случаите на смърт и инвалидност от диабет, заболявания на сърцето и рак, които са пряко свързани с консумацията на напитки с добавена захар – в т.ч. всякакви газирани, спортни, енергийни, плодови сокове, както и подсладени студени чайове.

При изследването не са включвани изцяло натуралните сокове, в които няма изкуствени подсладители и консерванти.

Специалистите са установили, че водещата причина за смърт, свързана със злоупотребата на напитки с добавена захар, е диабетът. Захарната болест е повалила близо 133 000 души.

На второ място са смъртните случаи, свързани със сърдечно-съдови заболявания, които са се оказали фатални за 45 000 пациенти, а на трето място е ракът, който е пряко отговорен за смъртта на 6450 души.

Според д-р Дариуш Моцафарян, който е ръководител на изследването, ограничаването на подсладените напитки или дори пълното им изключване от хранителния режим трябва да стане глобален приоритет.

Диабет

Ученът е категоричен, че в много страни по света се отчита съществено повишаване на броя на смъртните случаи, пряко свързани с единичен хранителен фактор – употребата на напитки с добавена захар.

Истината е, че напитките с добавена захар не носят никакви ползи за здравето на хората, докато ограничаването им може да доведе до спасяването на десетки хиляди човешки животи годишно.

Анализът е показал, че смъртните случаи, свързани с употребата на подсладените напитки, са повече в държави с ниски или средни доходи, където тези безалкохолни присъстват в менюто на десетки семейства.

Например в Мексико злоупотребата с безалкохолни е причина за близо 30 процента от смъртните случаи при хора под 45-годишна възраст. Същевременно в Япония смъртността, причинена от консумация на подсладени безалкохолни, е под 1 процент.

Рейтинг

5 0
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати