Кои са най-витаминозните супи?

Кои са най-витаминозните супи?

Витаминозни супи
Резачка за зеленчуци на спирали с 3 режима на рязане-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Резачка за зеленчуци на спирали с 3 режима на рязане
32.00 лв.
27.20 лв.
Виж ››

Супите и чорбите са ястия, които се приготвят чрез варене, и които могат да имат най-разнообразен състав. Това означава, че могат да са месни, зеленчукови, смесени, млечни и дори плодови. Също така могат да бъдат топли или студени, със застройка или без и т.н.

Това, което е характерно за всички супи обаче, е, че те се сервират обикновено на обяд като първо ястие и имат за цел да приготвят храносмилателния тракт да приема храната и да повишат апетита.

Те се използват широко в диетичното меню и са изключително подходящи при профилактиката на редица заболявания. Но може би най-важното е, че ако са приготвени правилно, те са и много витаминозни, което ги превръща в чудесен източник на енергия. Ето кои са 5-те най-полезни и витаминозни супи според специалистите:

1. Супа от листни зеленчуци

Независимо дали ще изберете да използвате коприва, спанак, лапад или други зеленолистни зеленчуци, важното е да не ги оставяте дълго време да се варят, защото по този начин ще изгубите голяма част от полезните им вещества, включително и витамините. Задължително слагайте морковите и лука поне 20 минути, преди да сложите листните зеленчуци, на които не им трябва повече от 5- 10 минути, за да станата готови.

Зелена супа

2. Плодови супи

Избирайте не само богатите на витамини плодове, но и тези, които са си в сезона. В противен случай рискувате плодовете да не са толкова свежи, а следователно и не толкова витаминозни.

3. Борш

Тази традиционна за Русия, Украйна и Молдова супа се прави с много зеленчуци, което я превръща в истинска витаминозна бомба. В повечето случаи към нея се прибавя и червено цвекло, което има ценни антиоксидантни свойства.

Борш

4. Почти всички азиатски супи

В случая става въпрос за онези азиатски супи, които се приготвят с кълнове и/или с водорасли, които са неизчерпаем източник на енергия и са изключително полезни.

Азиатска супа

5. Почти всички студени зеленчукови супи

С изключение на така добре познатия ни таратор, който също е много полезен, но не толкова богат на витамини, почти всички студени зеленчукови супи, сред които и гаспачото, са много витаминозни поради простата причина, че продуктите не се подлагат на термична обработка.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати