gotvach.bg»Статии»Любопитно»Кои са животните, които хапваме живи?

Кои са животните, които хапваме живи?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
96016101k
Октопод
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
Виж ››

Открай време в българската кулинария присъстват продукти с животински произход. Пачата, телешкият език на скара и варените свински крачета са само част от любимите на нашенеца ястия.

Но докато у нас всички тези вкусотии са преминали през термична обработка, на много места по света традицията повелява животните да се ядат, докато все още мърдат. Ето и някои от популярните и екзотични, живи ястия, които може да ви предложи световна кулинария:

Пияни скариди - това е ястие, характерно за азиатските ширини, но най-често бива сервирано в Китай. Скаридите се поднасят в съд с 40-60-градусов алкохол. Те трябва да се напъхат в устата, още докато се движат.

Жива риба - традиционното японско ястие е известно още и като икизукури. Живата риба всъщност се умъртвява точно преди да бъде похапната. Това, което в случая може да ви притесни, е, че пулсиращото сърце на животното ще бъде поставено пред вас в чинията ви. Там също така ще се намира и главата на рибата, която ще мърда устата си.

Жив октопод - ястието е характерно най-вече за корейската кухня. Местните ще ви го предложат в сусамов дресинг и като нищо да ви се услади.

Стриди

Морски таралеж - тези причудливи същества са неизменен компонент и от средиземноморската кухня. Тази част от тях, която става за хапване, се намира във вътрешността на морския таралеж и се вади с помощта на лъжица.

Прилеп - мнозина ни най-малко не си представят това създание в чинията си, но за азиатците прилепът в кокосов сос си е същинско пиршество за небцето. Преди да се поднесе, животното се пуска в съд с вряла вода. Малко след това ще го видите пред вас, обилно полято в кокосов сос.

Стриди - те са любими на много хора, но всъщност малко от тях си дават сметка, че ги изяждат живи. Тяхното месо е много по-крехко от това на повечето животни и по тази причина не е нужна термична обработка.

Сардинско сирене - част е от италианската кухня. Този тип сирене е произведено от козе мляко, но е много по-различно от козето сирене, което сме свикнали да хапваме у нас. Деликатесът се консумира заедно с ларвите и това прави вкуса му необичаен и доста интересен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати