gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Топлите напитки са задължителни за жегите

Топлите напитки са задължителни за жегите

Пиене на чай
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
15.00 лв.
Виж ››

Водата е едно от условията за наличието на живот. Тя осигурява транспорта на различни вещества в човешкото тяло, както и изхвърлянето на редица токсични крайни продукти на обмяната.

Във всеки организъм тя играе ролята на среда за извършване на химични реакции, на разтворител и на химичен реагент. Водата е естествен терморегулатор, както и основен фактор за поддържане на определени обеми и налягане.

През летните жеги човек губи много повече вода през кожата, чрез потенето. Балансът трябва да се следи. Всяка загуба на вода от организма трябва да се компенсира. Освен това, подобна загуба на течности от организма изисква и съответно компенсиране на водно-солевия баланс.

Специалистите съветват всеки човек да приема по минимум 1.5 литра вода на ден. През много горещите дни и особено, ако сме изложени на слънце, приемът може да стигне и до 2.5 л вода на ден. За да се поддържа балансът, е добре колкото повече се поти човек, толкова повече вода да приема.

Във всеки случай, приемът на вода и течности е индивидуален. При страдащите от някои заболявания количествата биха били други. Прекомерният прием на вода може да повиши кръвното налягане. Обемът на кръвообращението се увеличава и сърцето работи при затруднени условия.

чай

При процесът на потене, освен вода, от тялото се отделя и натрий. Ако не се компенсира, това може да доведе до определени нарушения във във водно-солевия баланс на организма.

Един от вариантите за справяне с проблема, е приемът на подсолен доматен сок. Той е особено препоръчителен при хора с наднормено тегло, при които изпотяването е обилно.

Един от универсалните методи за справяне с жегата и поддържане на баланса, е приемът на топли напитки. Добре е те да са с температура около 40 С. Препоръчителна напитка през летните жеги е чаят, който не е горещ, но в никакъв случай не е и студен.

Подобни напитки уравновесяват температурата на тялото и околната среда. Освен това имат способността да намаляват загубата на течности от организма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати