gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Вече и бозата е пълна с E-та

Вече и бозата е пълна с E-та

Боза
Класически капак за микровълнова - 29см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Класически капак за микровълнова - 29см
8.49 лв.
Виж ››

Съвременната боза не е това, което беше. В миналото бозата претърпяваше дълъг период на ферментация, докато днес ефектът се постига чрез химическа реакция. В състава ѝ е пълно с добавки, Е-та и химикали, някои от които са опасни за здравето.

Едва 40 години бяха нужни на съвременната индустрия да погълне производството на боза. Това, което днес се продава в баничарниците и сладкарниците, е нещо, което само напомня на вкусовите ни рецептори за любима напитка.

За да се постигне вкусът на класическата боза, е нужна ферментация. Тя е биотехнологичен продукт, в който няма каквито и да било добавки. В бозата, която пием днес, са добавени редица субстанции, които да заместят този процес.

Вкусът ѝ се постига по химически път. Добавяните вещества успешно ни заблуждават, че пием натурална, ферментирала напитка.

Изобщо, в съвременното производство почти няма боза, която да се произвежда по оригинален начин. Днес, в бозата единственото натурално нещо, е пшеницата. Процесът на производство няма нищо общо с бозаджийството.

Захарин

В една напитка се откриват до четири вида изкуствени подсладители. Освен химическите съединения, с които се постига вкусът на ферментирала ръж и натурална захар, производителите често добавят и Е-та. Най-разпространени са стабилизаторите, които не позволяват на напитката да се разваля.

Бозата, предлагана в магазините, е лесна и бърза за производство. За разлика от процесът на ферментация, при който се чака дълго време и се поддържа закваска, съвременният начин е ускорен, за сметка на качеството.

Повечето химически съставки в нея са забранени или силно отричани в различни места по света. Все повече изследвания констатират шокиращи странични ефекти след консумацията на химическата напитка, обозначавана като боза.

Най-често използваните вредни субстанции са Е 950 (ацесулфам), Е 951 (аспартам), Е 952 (цикламат) и още много други. Коктейлът винаги завършва с добавката Е 954, известна като захарин. От 1989 година Службата за здравето в Калифорния обявява добавката за канцерогенна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Василев
Василев
12.08.2015 12:47
То и солта в храните вече е химическо съединение,някакво ''Е'',което замества солта ,добивана от земята или морето.Лошото е ,че органнизма ни не я разпознава като такава и я трупа в себе си,което се отразява на здравето ни,а ние се чудим от къде ни идва. Лакомията на производителите вече се свежда до всяка стотинка....
2
1