В Япония отглеждат зеленчуци в подземията на метрото

Маруля
Сушилник за прибори и добро настроение-17%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сушилник за прибори и добро настроение
9.00 лв.
7.50 лв.
Виж ››

Изобретателността на японците е пословично известна, както и афинитета им към съвременните технологии и иновациите. Когато съчетаете тези две техни черти, новината, че в Токио се отглеждат зеленчуци в тунелите на метрото, няма да изненада никого.

Евтини, свежи и без никакви нитрати в зеленчуците, които се отглеждат в метрото, уверяват от управата на токийския метрополитен.

В това могат да се уверят всички, които се осмелят да похапнат от свежите зелени салати, израснали без естествена слънчева светлина.

Но как в сърцето на бетонната джунгла, далеч от пряка слънчева светлина, тези зеленчуци растат, мнозина ще се запитат.

Метро

Като високотехнологична нация за японците не е трудно да се справят с тези предизвикателства.

Вместо да се доверят на традиционното земеделие и да садят зеленчуци в почвата, те ги развъждат с помощта на хидропониката – във водна среда, без почва.

Благодарение на методите на хидропонното градинарство токийското метро вече може да се похвали и с първата си реколта от засадените в началото на годината зеленчуци.

В специално пригодените за това подземни тунели вече няколко месеца растат марули, босилек, цикория, рукола и други листни зеленчуци.

Всъщност продукцията на подземните градини е толкова популярна, че от управата на метрото снабдяват със свежи зеленчуци редица местни японски ресторанти.

Хидропоника

Зеленчуци, произведени в тунелите на метрото в Токио, се предлагат и няколко местни магазини, където също се радват на интерес от страна на клиентите.

Иновативната идея как да бъдат оползотворени неизползваните тунели на метрото всъщност е дал един от служителите на метрополитена.

Първоначално тя била посрещната скептично, но след внимателно обмисляне от управата решили да опитат все пак.

Проектът по отглеждането на зеленчуци в тунелите стартира в началото на януари 2015 г. Инициативата ще бъде с двегодишен изпитателен срок, след който успехът ѝ ще бъде оценен.

В случай, че проектът се окаже успешен властите обявиха, че планират да увеличат производството и да добавят към него създаването на салатни сосове и дори предлагането на салати чрез вендинг автомати.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати