Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Преувеличава ли се ползата от салатите

Преувеличава ли се ползата от салатите

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Зелена салата

Салатата е неизменна част от дневното меню на милиони хора по цялата земя. Независимо дали ще сложите листото маруля в сандвича за работа или ще се поглезите със салата Цезар за обяд, та е вашият постоянен спътник.

Но замисляли ли сте се някога доколко ползата от салатата е реална и оправдани ли са всички онези разходи, които се правят за отглеждането ѝ.

Всъщност ползата от отглеждането и консумацията на салати наистина е доста спорна. От една страна, за производството им е нужна голяма земеделска площ.

Освен това те имат нужда от поливане, гориво, за да бъдат доставена от фермата до градовете, хладилници, в които да се съхраняват, и хора, които да следят за всичко това.

От друга страна, те не са калорични, разбирай питателни, и с изключение на фибрите не доставят почти нищо ценно към менюто ни и са доста бедни на нутриенти.

Според специалистите по хранене четири от петте вида храни с най-малко калорийно съдържание за 100 грама са именно най-разпространените съставки на обичаната от мнозина зелена салата – маруля, краставица, репички и целина.

Ресурсите, които се изразходват за отглеждането им, надвишават в пъти потенциалните ползи от консумирането им.

С парите, които ще изхарчите, за да си на правите зелена салата, можете да си купите цял куп други зеленчуци – по-питателни, по-вкусни и много по-богати на хранителни вещества, информира Вашингтон пост.

Често в ресторантите и заведенията за обществено хранене злоупотребяват със салатата. Те слагат по един-два листа маруля в обикновеното ястие или сандвич и вече го рекламират като полезно и диетично, заблуждавайки клиентите си.

Маруля

Освен това зелените салати са източник номер едно на болести, разпространявани с храна. Информацията, че марулята е най-изхвърляният зеленчук на планетата може да ви накара да преосмислите присъствието ѝ в чинията ви.

Истината е, че населението на планетата нарастване прекъснато, а с него и нуждата от храна, което е причина да се стараем да използваме природните ресурси възможно най-рационално и отговорно.

Салатата не е единствената храна, която се смята за проблемна и търпи критики заради ресурсите, които се използват за отглеждането ѝ.

Освен нея много хора сочат с пръст бадемите зарази многото вода, която се изразходва за тях, царевицата, защото не може да съжителства с други култури, както и телешкото заради парниковите газове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest