Боб Фест готвят за тринадесети път в Самоковско

боб
Електронна везна тип кана-30%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Електронна везна тип кана
46.00 лв.
32.00 лв.
Виж ››

Фестивал на боба ще се проведе в самоковското село Радуил след броени дни. На 5-ти и 6-ти септември за тринадесети пореден път ще се съберат любители на фасула от цялата страна, както и от чужбина.

Славата на радуиловския боб се носи на длъж и шир. Той е известен като най-музикален. Фасулът има уникален вкус и според производителите, които го отглеждат, той няма аналог. Прочутата култура е позната в този край вече повече от един век. Лично княз Фердинанд отличил варивото със златен медал на Пловдивския панаир. Любовта към боба ражда и идеята за Боб Феста.

Фасуленият фестивал води началото си от 2003 година. Тогава той е организиран на 15-ти август, когато християнският свят почита успение на Света Богородица. Първоначално съдбата на феста била неизвестна, но с годините той се утвърждава като доста значимо за този край събитие.

Програмата на всеки един Боб Фест е разнообразна и интересна, като почетно място в нея винаги се отрежда на приготвянето на бобена чорба в огромни количества. От нея могат да опитат всички гости на празника. По време на фестивала се провежда и кулинарна изложба, като повечето от ястията в нея са приготвени с боб. Разбира се, има и други кулинарни произведения, които също са характерни за този край, включително питки, баници, хлябове, зелници и др.

Всяка година на вкусния празник се събира както цялото село, така и гости от различни краища на страната. Пристигат карикатуристи, журналисти, артисти, музиканти, готвачи, художници.

В самоковското село идват туристи от Сърбия, Македония, Гърция и Румъния. Обичайно програмата на празника включва кукерски игри, изложби с дърворезба, пластика, керамика. Представят се още бижута, картини, гоблени и други интересни артикули.

боб с наденица

Тринадесетото издание на фасуления празник в Радуил ще стартира на 5-ти септември от 11.00 часа на площада на селото. Организаторите припомнят на гостите, че по време на престоя си в населеното място ще могат да разгледат и неговите емблематични забележителности, сред които множеството интересни параклиси, манастирчето и чешмата на Николай Хайтов.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати