Домашна лютеница варят за феста на чушките и доматите

Лютеница

В село Куртово Кунаре организират тридневен фестивал на чушките, доматите, традиционните храни и занаяти. Празникът ще започне от 11 септември, като гостите ще бъдат почерпени с вкусна домашна лютеница.

Лютеницата ще бъде приготвена на централния площад в селото на събота. Приготвянето ще започне още от сутринта, а жените, които ще заемат със задачата, обещават, че до следобеда лютеницата ще е готова.

Подготовката за домашната лютеница ще започне от 10 часа, а 2 часа по-късно, след като казанът заври, той ще бъде изнесен на централния площад. Час по-късно ще започне и дегустацията от всички присъстващи.

Всички гости на фестивала ще получат дебело намазана филия, за да опитат от домашно приготвеният специалитет. Основните продуктите, от които ще се забърка традиционната доматена вкусотия, са типичната куртовска капия и розов домат.

А журито на фестивала ще получи като подарък по едно бурканче от лютеницата.

И в трите празнични дни ще се проведат поредица от конкурси. Тази година по традиция отново ще бъде избрана Царица на лютеницата.

Организирани са още състезания за най-големи чушка и домат, които домакините са успели да отгледат в градините си това лято.

Капия

В един от дните на фестивала ще изработват кукли от царевична шума, като това се очаква да бъде една от големите атракция на тридневното кулинарно събитие.

На 12 септември ще бъде открит Фотографски пленер и Пленер за художници. В 13 часа ще бъдат подредени щандове с плодове, зеленчуци, традиционни храни, художествени изделия от Куртово Конаре и региона.

Вечерта на централния площад ще звучи джаз, етно, рок и блус. Ще има още много награди, песни и танци.

Празникът неслучайно се провежда в Куртово Конаре. Според историческите източници тук за пръв път в България е смлян червен пипер, отгледани са ранни домати и са засети фъстъци. Селото е увековечено и като мястото, където се отглежда най-вкусната капия.

Целите на целия регион са да запазят старата си земеделска традиция.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати