Защо е задължително да ядем малини?

Малини

Малините – тези малки червени плодчета, са едно от най-големите изкушения през по-топлите сезони. Не се колебайте и му се отдайте, докато все още може да се намерят на пазара. Малините са не само вкусни, но и невероятно полезни.

У нас най-популярни са червените малини. Освен тях обаче има и такива с черен, лилав и жълто-златист цвят. Те имат сходни здравословни ползи.

Малините са бедни на мазнини и калории, но пък са наситени с витамини и минерали. Това ги прави перфектни при борбата с редица заболявания.

Малките червени плодчета са пълни с витамин С. Това ги превръща в мощен антиоксидант, който се бори със свободните радикали. Резултатът е засилен и устойчив имунитет. Освен това витамин С в комбинация с антиоксиданта заексантин в плодчетата се грижи и за здравето на очите.

В малините се съдържат много високи нива фибри. Консумацията им улеснява работата на храносмилателния тракт. При запек се препоръчват пресни малини. Освен това именно фибрите в тях им позволяват да контролират нивата на кръвната захар.

Когато ви се прияде сладко, именно малините са здравословната алтернатива, тъй като регулират тези нива. По този начин се предотвратява и рискът от диабет.

Малина

В малините се откриват още високи нива на калий, които са изключително важни за доброто здраве на сърцето. Флавоноидите в тях пък помагат за здравето на мозъка. Смята се, че консумацията на малини стимулира паметта.

Специалистите са категорични, че малини трябва да се похапват и ако искаме да съхраним младостта за дълго. Активните вещества в тях стимулират производството на колаген – основният протеин за възстановяване на клетките. Той се свързва с еластичността и здравия вид на кожата.

Сред останалите активни съставки в малините място намират танините и антиоксинаднтите. Те са полезни при всякакви възпаления на стомаха, костите и сърдечно-съдовата система.

Малините са подходящи за всяка диета и здравословен хранителен режим. Освен че са нискокалорични, те имат и детоксикиращи свойства. За да стимулирате метаболизма си, най-добре похапвайте шепа от вкусните плодчета на закуска. Подходящи са и за междинните хранения.

Пресните малини и най-вече чаят от листата от малини имат способността да облекчават болезнената менструация. Активните съставки в тях помагат за стягане мускулите на таза. Освен това народната медицина препоръчва чая от малинови листа за бързо забременяване.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати