Все повече и повече рецепти се срещат, в които една от съставките са карамелизираните плодове. Нещо, към което всеки поглежда с широко отворени очи, защото карамелизирането на плодове не е толкова познато на широката публика и често е причина за паника, която обаче се оказва безпочвена.
Карамелизирането на плодовете не е трудна задача, стига да го направим правилно, а плодовете да не се разкашкат.
В зависимост от това какви малини ще използваме, трябва правилно да подберем и начина на карамелизиране.
Ако разполагаме с пресни малини, необходимо е да ги измием и почистим добре, след което да ги залеем с предварително приготвения карамел.
Разбъркват се внимателно, за да не направим на каша милинките, без да искаме, с цел да разпределим карамела навсякъде по малините.
Ако пък нямате пресни малини и трябва да използвате малини от компот, трябва да ги отцедите от течността и да ги подсушите с кухненска хартия, като ги поставите директно върху нея внимателно, за да не нараните плодчетата.
Още по време, когато карамелът е върху котлона, слагаме малините вътре и много внимателно разбъркваме, изваждат се с помощта на вилица или клечки.
Друг вариант за карамелизиране на малини, който е далеч по-лесен и бърз, е вариантът със замразени малини.
Отделяме ги една от друга и ги заливаме с готовия карамел.
Така приготвени карамелизираните малини са подходящи за гарниране на мелби, чийзкейк и други.
Вижте също как се съхраняват малините.
Коментари