Видове кафе спрямо начина им на приготвяне

Видове кафе

Според легендата кафето идва в Европа през 1615 година благодарение на венецианските търговци, които поддържат активни връзки с Близкия изток. Днес всеки трети човек по света надали може да започне деня си, без да е отпил от ароматната горчива течност. Съвсем логично, дългата история на кафето е предпоставка и за развитието на най-различни техники за приготвяне. Ето кои са най-разпространените от тях.

Еспресо

Несъмнено това е една от най-разпространените кофеинови напитки. Създаването на чаша еспресо е процес, който изисква старание и внимание към детайла. Най-често разпространеният вид кафе, подходящ за еспресо, е сорт Робуста. За приготвянето на качествено еспресо кафе са нужни най-често между 7 и 8 гр. смляно кафе. След като поставите кафето в кафе машината си, неговото приготвяне не би трябвало да отнеме повече от 25 до 30 секунди.

Еспресо

Богатият тъмно кафяв крем, наричан каймак или пяна, на повърхността на чашата кафе, е най-добрият показател за правилно свареното качествено еспресо. На базата на еспресото са измислени и много производни смесени напитки като капучино и лате макиато.

Шварц

Ако при еспресото кафето се получава главно чрез малко количество пара и топла вода, която минава през натъпканото фино смляно кафе, то при шварц кафето не е така. За приготвянето му най-често се използват капкова кафе машина или такава с филтър. Процесът на приготвянето му отнема повече време, тъй като при шварц кафето врящата вода преминава през по-едро смляно кафе за по-дълго време и бива прецедена през филтъра в кафе машината.

Шварц кафе

Турско кафе

Това е един от най-старите начини за приготвяне на кафе, като най-популярен е в арабските страни, Турция и на Балканите. Водата и кафето се смесват в джезве, по желание се добавя захар (за традиционното турско кафе захарта е задължителна) и сместа се оставя да заври, след което веднага се вдига.

Турско кафе

Разтворимо кафе

Хубавото на разтворимото кафе е, че сте готови с любимата си напитка за секунди. Но имайки предвид факта, че инстантните миксове практически не са кафе, а кафеен екстракт, който е бил обработен и изсушен, тези напитки не могат да Ви дадат истинския вкус и кофеиновото съдържание на кафето на зърна.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати