Домашна ракия ще може да се вари само между юли и декември

Ракия

От следващата година домашна ракия у нас ще може да се вари единствено в периода от 1 юли до 31 декември. Собствениците на казани, които решат да пренебрегнат законовия период, ще трябва да уведомят Агенция Митници в срок от 14 дни.

Това решиха депутатите от бюджетната комисия по предложение на народния представител Емил Димитров от Патриотичния фронт. По Закона за акцизите и данъчните складове ще бъдат въведени и други промени.

Целта им е да се намалят загубите от акцизи и незаконна дестилация на алкохол. Освен това промените в закона ще ограничат използването на суровини с неясен произход, които могат да бъдат опасни за здравето.

Промените бяха подкрепени от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Лозаро-винарската камара.

С нововъведенията пряко ще бъдат засегнати всички собственици на казани за ракия. За малки обекти на дестилация ще се считат само казани с обем до 500 литра, а не до 1000 литра, както е според настоящите разпоредби.

Домашна Ракия

На практика това ще означава, че собствениците на по-малки казани за ракия ще намалят акцизната ставка на произведеното от тях. Сега налогът е 550 лева за един хектолитър чист алкохол само за малките производители, докато за всички останали е 1000 лева за хектолитър.

Собствениците на казани с обем над 500 литра, освен че трябва да се регистрират в Агенция Митници, ще трябва и да се лицензират като данъчни складове.

Самите производители на ракия обаче не са съгласни с новите промени. Според тях новите норми само ще принудят собствениците на казани да варят незаконно, въпреки че ракията в малките обекти трудно може да се скрие.

Няма право никой да спира казаните! Казаните са дадени за народа да ги ползва. Това е невъзможно! Самият народ ще се бунтува и ще стане тука вътрешна война – категорични за производителите пред btv.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати