Сортовете грозде, от което се прави българското вино

Български сортове грозде
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods-29%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
20.00 лв.
Виж ››

Производството на вино в земите на България може да се проследи от дълбока древност. Макар и начинът на производство и технологиите да се променили през годините, сортовете, от които се произвежда прочутото българско вино, са се запазили. Експертите са единодушни, че в България има хубави сортове грозде и за бяло, и за червено вино, а и традиции във винопроизводството. Ето и най-основните от тях:

Мавруд

Маврудът е един от най-старите сортове грозде по нашите земи. Малко известен факт е, че се отглежда само в България. Разпознаваем е по малките кръгли зърна с дебела кожа и високо съдържание на захар. Неговата спецификата е, че узрява по-късно от останалите сортове, а произведеното от него вино има наситено рубинен цвят и незабравим аромат, който става все по-плътен с времето.

Грозде

Мискет

Има няколко вида от този сорт грозде. Това са Дунавски Мискет, Мискет Кайлъшки, Мускат Отонел, Мискет Червен и др. Като цяло е разпространен в цялата страна като местните му наименования са Търнова в Шуменско, Ромащина в Търновско, Синя теменуга във Врачанско. Въпреки че е червен сорт, от него се прави бяло вино. То има наситен жълт цвят и изключителен аромат. От смесването му със сорта Димят се получава невероятно сухо вино.

Димят

Този сорт грозде е разпространен почти по целите Балкани. Димят е къснозреещ, десертен сорт. Ципата му е тънка, цветът – жълто-зеленикав. Димят се използва в производството на бели трапезни вина.

Рубин

От Рубина се произвежда прекрасно червено вино. То има богат вкус. Изключително е ароматно и сладко, като съдържа високи нива на танин. От този сорт се получава чудесно сладко и полусладко вино, което е с тъмен рубинен цвят. Сортът е чисто български и е създаден в Плевен през 1944 година.

Широка Мелнишка Лоза

Този стар български сорт узрява късно и се прибира през октомври. Среща се в световен мащаб единствено в долината на река Струма. Зърната на този сорт са малки и сладки. Колкото повече отлежава виното, направено от Широка Мелнишка, толкова по-сложен аромат добива то.

Памид

От този стар сорт грозде, отглеждан още от траките, се произвежда червено вино. Някога се е отглеждал само в България, но сега е разпространен и в страните от бивша Югославия, Албания, Турция, Гърция, Румъния и Унгария. Сортът се характеризира с добро захарно съдържание и ниска киселинност. От него се произвежда червено трапезно вино, подходящо за масова консумация.

Керацуда

Керацуда

Този сорт грозде се отглежда в Югозападна България. От него се правят бели трапезни вина, от които стават добри ликьорни вина.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати