Вълшебните свойства на инка бери

Вълшебните свойства на инка бери

Инка Бери

Ако никога не сте имали възможността да опитате този необикновен плод, инка бери, несъмнено трябва да го направите. Инка бери, също познат като физалис, е една от най-вкусните суперхрани, които ще намерите на пазара.

По своята същност инка бери е едногодишно растение от семейство Картофови. На височина достига от 40 см. до 3 м., плодовете му са оранжеви на цвят, обгърнати от шушулка, образувана от изсъхналия цвят. Важно е да се отбележи, че цветовете са отровни.

Растението физалис се развива добре дори и в по-бедни на минерали и хумус почви, обича обилното поливане по време на растеж и по-суха почва по време на образуване на плодовете. В случай че сте по-скоро консуматори, отколкото запалени градинари, лесно можете да намерите плода и на българския пазар. А ето и защо непременно трябва да зарадвате организма си с него.

Вкусът на плодовете е сладко-кисел и се описва като нещо между домат и ананас. Но не вкусът, а силният и атрактивен аромат е основното достойнство на този плод.

Инка бери е плод, ценен още от дълбока древност, спадащ към съвременната класификация на суперхрани и отличаващ се с уникален вкус с високо съдържание на фосфор, витамин А, витамин С, витамин В12, протеини и биофлаваноиди. Тези малки златни плодчета са често предпочитани от вегани, вегетарианци и хора, заинтересовани от здравословно хранене.

Сушен Физалис

Физалисът е мощен антиоксидант, действа успокояващо поради високото съдържание на флавоноиди, помага за пречистването на кръвта и има антисептично действие. Изключително полезен е за деца, тъй като е много силен имуностимулант и има антивирусен ефект. Провеждат се изследвания, които да докажат, че физалисът може да се бори с някои видове рак.

Сушените плодчета са доста често срещани и могат да бъдат включени в състава на различни кексове, мъфини, бисквити и други сладки изкушения. От пресните плодове на инка бери могат да се приготвят различни видове сладка и желета. Що се отнася до листата на плода, те са чудесен начин да си приготвите чаша ароматен чай.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати