Пускат халал храна в самолетите в Русия

Халал храни

Предприемчивата асоциация на мюсюлманите в Русия поде една наистина интересна кампания, която вече дава резултати. През тази година авиопревозвачите в страната ще предлагат както обикновената храна, така и специална халал храна. Тя ще бъде проверявана от специален комитет, който ще следи всичко да е в мюсюлманските традиции.

Идеята е халал храната да се предлага както във вътрешните, така и при международните полети. От 1-ви януари иновацията вече е въведена във всички видове самолети на Аерофлот.

Според асоциацията на мюсюлманите в Русия халал храната може да се предлага на един много голям пазар. Компаниите, които се занимават с превоз на пътниците, са само една от нишите на този пазар. В момента халал храната напълно отсъства от менюто на морския и речния транспорт, което според мюсюлманите е голяма грешка.

Халал в буквален превод означава позволено. В мюсюлманския свят това се отнася за всичко разрешено за употреба от вярващите, включително и храната.

В юдеизма има сходно с това понятие, наречено кашер. Всички кашерни храни са в съответствие с вековните традиции на юдеизма. Според традицията, ако няма халал храна, на мюсюлманите се разрешава да ядат кашерна.

Турски ястия

За халал храни се смятат всички чисти храни, с изключение на свинското и неговите субпродукти. Освен това животните, които не са убити по начина, описан в Корана, не са чисти и не трябва да се ядат. Тук влизат още животните, починали преди клането, и тези, заклани в името на някой друг, не и на Аллах.

Автентичността на халал ястията вече се удостоверява от специален комитет, излъчен от комитета за стандартите на халал Духовно управление на мюсюлманите в Република Татарстав. Одобрените храни получават сертификат, след което и специална маркировка, която позволява консумирането им от мюсюлманите.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати