Трапезата на Благовещение: Рецепти и традиции

Трапезата на Благовещение: Рецепти и традиции

Благовещение, известен у нас и като Благоец или Благовец, е един от най-големите и почитани християнски празници, който се празнува още от 7 в. не само от Източноправославната, но и от Римокатолическата църква. Чества се на 25-ти март.

Това е денят, в който Дева Мария разбира, че е заченала син, който ще се казва Иисус и ще бъде почитан от целия народ. Това е и денят, в който освен на Цветница, Българската Православна Църква разрешава консумацията на риба по време на 50-дневните Великденски пости. Това се случва единствено ако 25-ти март не съвпада със Страстната седмица, когато постите не могат да включват риба в менюто си.

На Благовещение не е разрешено и извършването на всякакви домакински дейности, стига те да не са наложителни. Изключение прави единствено готвенето, защото на всеки християнски празник трябва да има и празнична трапеза.

Ето защо не само поради достатъчното свободно време, но и заради посрещането на самия празник трапезата на Благовещение заема главно място в посрещането на празника. Тогава освен риба по традиция се приготвят баници, питки и лучници и е позволена консумацията на вино.

Именно поради тази причина, ако все още не сте наясно кое как се приготвя, а същевременно искате да впечатлите близките си, Ви предлагаме 2 изключително лесни и същевременно много вкусни рецепти за традиционни ястия, поднасяни на този светъл християнски празник:

Трапезата на Благовещение: Рецепти и традиции

Скумрия на фурна с ароматни билки

Необходими продукти: 4- 5 скумрии, 6 с. л. зехтин, 2 скилидки чесън, няколко стръка прясна мащерка и риган, сокът от 1/2 лимон, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Изчистете и измийте рибата и в хаванче счукайте чесъна заедно с всички останали подправки. С тази смес намажете рибата и увийте всяка скумрия в алуминиево фолио. Печете я около 30 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна.

Трапезата на Благовещение: Рецепти и традиции

Бърз лучник с готово тесто

Необходими продукти: 1 кг готово тесто, 6-7 глави кромид лук, 4 с. л. олио, щипка чубрица, щипка червен пипер, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Нарязаният на кубчета лук се задушава в олиото за няколко минути и се овкусява с подправките. Тестото се разделя на 2 части и по-голямата от тях се слага върху хартия за печене, изрязана във формата на тавата, в която ще се пече.

Краищата на тестото се придърпват нагоре, излива се лучената плънка и отгоре се слага останалото тесто, разточено във формата на тавата. Горното тесто трябва напълно да покрие долното, така че плънката да не излиза. Така приготвеният лучник се пече на 200 градуса в предварително загрята фурна.

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати