Хрупайте листни зеленчуци за бистър ум и здрав стомах

Ядене на Маруля

Ползите от зелените листни зеленчуци са широко известни, както на учените, така и на обикновените хора. Те са сред най-предпочитаните гости на трапезата ни, защото освен здравословните си свойства, са и изключително вкусни.

Учени от Австралия и Великобритания обаче откриха още поне две причини да включим порция листни зеленчуци в диетата си - за да запазим червата си здрави, а умът - бистър.

Изследователите са открили в тях неизвестен досега фермент, наречен захарен сулфохиновоз.

Този фермент представлява буквално храна за полезните бактерии в червата. Това води до тяхното бързо нарастване, което от своя страна означава, че те не позволяват там да се заселят вредни и болестотворни бактерии.

Зелена Салата

Ферментът захарен сулфохиновоз се съдържа в големи количества в листата на спанака, има го и в редица други листни растения.

Разбира се, количеството на полезният фермент е в пряка зависимост от това, колко пресен е зеленчукът. Ето защо учените препоръчват не просто да наблягаме на листните зеленчуци, но да консумираме предимно сезонни зеленчуци.

Откритието на изследователите от Австралия и Великобритания дава надежда на учените, че с помощта на новооткрития фермент ще могат да бъдат разработени нов клас антибиотици, необходими в борбата с устойчивите щамове.

Изследването на полезните свойства на зелените листни зеленчуци е показало, че тяхната редовна консумация влияе изключително положително върху когнитивните нарушения, които настъпват с възрастта.

В хода на няколкогодишно проучване е доказано, че хората, които консумират по-често зелени листни зеленчуци, страдат в значително по-малка степен от когнитивни нарушения.

Салата Айсберг

Оказало се, че е достатъчно да се консумират само по 1-2 порции от тях дневно, за да се постигне този ефект.

Онези, които са хрупали често-често марули и спанак са показали познавателни способности на равнището на много по-млади хора, като средната разлика е достигала малко над десетилетие.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати