Кулинарни трикове, които всяка домакиня трябва да знае

Кулинарни трикове, които всяка домакиня трябва да знае

Всяка домакиня знае това-онова в кухнята. Всеки обаче има какво да учи. Аз примерно не знаех, че под дъската за рязане се слага кърпа, за да не се мърда при рязане. Но това е друга тема. Сега ще ви кажа някои трикове в самото готвене на вкусните ястия, с които всеки ден изненадваме семействата си.

Всяка жена знае или е откраднала нещо от майка си и баба си, за да й е по-лесно в кухнята. Представям на вашето внимание моите 15 трика, с които си улеснявам доста готвенето, пък и плюс това ставам по-добър кулинар.

Преди време ми трябваха само няколко капки лимонов сок, а изхабих целия плод. Защо ли? Ами, защото не знаех, че може да се пробие надълбоко с дебела игла и да го "накарам" да ми пусне необходимото количество сок, а после само да му запуша "устата", която собственоръчно му направих с дървена клечка и да го оставя в хладилника. Така ще издържи по-дълго време вътре! Това беше първият трик.

Иде ред на втория. Когато правя кюфтета слагам половин филийка напоен във вода хляб, като преди това го изстисквам хубаво от водата. Е, да, ама не! Не трябвало да се изстисква водата или млякото, с което сте напоили хляба, защото при пържене стават по-пухкави и вкусни.

Вижте в какви малки неща се криели тези трикове, а досега да не съм ги разбрала. Това за кюфтетата стана ясно, сега иде ред да поговорим малко за алкохол. И дойде ред на третия трик- ако за някое ястие ви трябва алкохол, а в килера нямате, понеже мъжът ви го е изпил, същата работа ще ви свършат 1 лъжица захар и малко оцет. И, моля ви се, крийте си една бутилка за готвене.

Кулинарни трикове, които всяка домакиня трябва да знае

Скоро е Великден, после Гергьовден! Всеки обича агнешко, нали? А за да стане то по-крехко, може да го заливате с чаша бяло вино, същото се отнася и за пилешкото и телешкото месо.

Дотук станаха 4 трика, загубих им бройката вече. Идва ред на петия- един ден ми трябваха пресни гъби, но имах само сушени. Да, обаче вкусът им не е като на пресните и затова реших да експериментирам- имах прясно мляко в хладилника, изсипах гъбите в тенджера, залях ги с млякото, посолих и ги оставих за няколко часа така. Е, вярвайте ми, после, като ги сготвих, нямаше и помен от сухите, имаха си вкус на пресни. Станаха супер.

Трик номер 6: Всяка от вас е плакала, докато реже лук, нали? Даже, се сетих за една смешка: Дете пита майка си, виждайки я да реже лук и да плаче: "Мамо, защо плачеш за лука? Мъчно ти е, че го убиваш ли? " :D Както и да е, увлякох се! Та, за да не ви люти лукът, преди да го нарежете, го почистете под струя течаща вода или го накиснете във вряла вода за 2-3 минути. Интересно, нали? Колко от вас, мили дами, знаехте това? Та, дотук с лука.

Иде ред на черния дроб и трик номер 7. Знаете ли, че ако накиснете черния дроб за няколко часа в прясно мляко, той ще стане много по-крехък и вкусен, когато го изпържите? Е, ако не знаете, вече знаете, а ако знаете, поне ви опресних паметта.

Колко пъти, дами, мъжете ви са мрънкали, че печеното месо е твърде сухо и не е крехко? Повярвайте ми, знам какво е да си се трепал цял ден да направиш вечеря, а накрая да ти заявят това в лицето! Но аз не се отказвам лесно. Майка ми ми каза, когато пека месо, от време на време да го заливам с гореща вода или с бульон, а след това да го натрия леко отгоре с лимон. Е, вярвайте, няма такава вкусотия после. Месото направо си пада само от кокалите и става много сочно! Това за месото беше трик номер 8.

Ето го и номер 9: Понеже съм работила в ресторант, а там всичко се води на майстора и вместо да изхвърляме повехналата маруля, я накисваме в топла вода за 10-15 минути и листата стават като нови. И оттогава правя същото и вкъщи, когато си купя салата и я забравя без да искам в хладилника правя същото.

Така, стигнахме до трик, номер 10. Винаги ми е било неприятно и досадно заниманието да изчистя пресни картофи. А после, като разбрах колко лесно можело да бъде ми идеше да заплача как не съм се сетила по-рано за това. Първо се потапят в гореща, а след това в студена вода и така почистването им става много по-лесно и бързо.

Всеки обича миризмата на пресни подправки у дома, нали? Сега ще ви издам трик, номер 11. Когато миете пресни подправки като магданоз, копър, девeсил и всякакви други зелени подправки, ароматът им може да се повиши, ако ги миете с топла вода. Така къщата ви ще е ухае на свежо и без да се налага да купувате ароматизатори.

Кулинарни трикове, които всяка домакиня трябва да знае

Ако бях пред вас, щях да ви помоля да вдигнете една по една ръце тези, които мразите да чистите риба, включително щях да вдигна и моята! Вярвам, че ще видя гора от ръце. Но аз намерих един доста по-лесен начин за почистването на тази полезна и вкусна храна. Един ден, вместо с нож, пробвах да остържа люспите на рибата под течаща вода с нова домакинска тел! Е, вярвайте, люспите полепнаха за нея, а по мивката не остана и помен от това, че съм чистила риба. Това беше трик, номер 12. Вече няма да се мъчите с нож и няма да цапате цялата мивка с люспи на риба. Хитро, нали?

Така, да минем нататък, че сигурно ви отегчих вече. Иде ред на 13-тия, фатален трик. Предполагам, че почти няма домакиня, която да не знае този трик, но все пак ще ви го кажа- когато режете прясна торта, сладкиш или козунак е хубаво да накисвате ножа в студена вода, а когато тортата има много крем, ножът е добре да е накиснат в гореща вода. Вярвайте ми, дори в училище не съм писала толкова, но има още два трика, които трябва да ви издам и няма да се дам, докато не напиша и последния ред.

Трик номер 14: И това сигурно го знаете, но все пак ще се жертвам и ще ви го кажа: за да не се мъчите да белите сухи салами или луканки, преди да го направите, накиснете ги в студена вода за няколко минути.

Ето го и последния от моите трикове: Ако обичате обезсолено сирене, би трябвало да знаете, че се кисне в студена вода, за да му падне солта. Но ако искате по-дълго време да го запазите вкусно и прясно, го оставете в хладилника, накиснато в мляко.

Е, това е мили дами от мен, вече мога да си отдъхна, че и вие знаете тези трикове! Ще се радвам, ако вие ми споделите някои, които аз не знам! Ще ми бъде приятно да обменим опит!

Рейтинг

5 7
4 2
3 3
2 0
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
йорданка чонгова
йорданка чонгова
05.04.2016 23:18
още един трик за кромида,обеления кромид поставете в камерата на хладилника за няколко минути да замръзне и след това не люти при рязане
2
0
Снежана
Снежана
05.04.2016 19:55
По принцип зелената салата винаги е добре да поседи предварително в студено вода заради нитратите.
0
0
Кристи
Кристи
05.04.2016 16:21
Полезни съвети, но прекалено празни приказки има измежду редовете. По-добрия вариант, според мен, е просто да се изредят. Повече се отегчих, от колкото да запомня триковете.
0
2
Теодора Мещерова
Ваше мнение! По- скучно щеше да е, ако се бяха изредили само! Трябва да има и малко закачка, за да е интересна за четене!
2
0
luchi
luchi
05.04.2016 02:03
Когато оставите сиренето в мляко, то не се ли разваля.
2
1
Татяна Шуманова
Татяна Шуманова
04.04.2016 13:17
Едно трикче и от мен за лесно почистване на люспи на риба.Просто я полейте с оцет и след една минута люспите падат много лесно без да хвърчат наоколо дори и на големи риби.Големите може да оставите оцета да подейства 3-4 мин.
8
0
Теодора Мещерова
Благодаря за съвета! Радвам се, че статията Ви е била полезна и интересна!
0
0
Вили Христова
Вили Христова
04.04.2016 12:35
А какво правите с новата домакинска тел, която вече е пълна с люспи? Изхвърляте ли я?
1
0
Ани
Ани
04.04.2016 12:49
Не вярвам на някой да са му проблем 30 стотинки, след като си е купил да яде риба..
4
0
Янка Горанова
Страхотни съвети, много от които винаги прилагам в ежедневието.
3
0
Теодора Мещерова
Аз също, за това реших да ги споделя с вас! Вярвам, че повечето от вас ги знаете, но все пак има и такива, на които тази информация ще бъде полезна!
3
0