Яжте овесени ядки за здраво сърце и отлично храносмилане

Овесени ядки с ягоди

Овесът е вид зърнена култура, която се добива от растението овес. Продуктът е много популярен и лесен за отглеждане, тъй като не е претенциозен към вида на почвата, в която се отглежда.

Овесът преминава през процес на смилане, а за да се запазят хранителните вещества, мелницата премахва само външната обвивка.

Тази обвивка на овеса е негодна за консумация, а с това се гарантира запазването на всички полезни съставки. По тази причина до нас /потребителите/ овесът пристига по различен начин - като овесени ядки, овесена каша, овесени трици или брашно.

Овесът е известен с богатите си хранителни вещества и е източник на въглехидрати /сложни/. Освен това съдържа протеини, минерали и витамини, антиоксиданти и фибри.

Много хора го препоръчват и използват, когато спазват диети, но трябва да се отбележи, че той съдържа и доста калории.

Овесени ядки

Затова е важно, когато го консумираме с цел намаляване на телесното тегло, да го съчетаваме с правилните продукти, за да не се получи обратен ефект.

Трябва да се отбележи, че в 100 грама овесени ядки се съдържат около 390 калории, 18 грама протеини и 8 грама мазнини. Овесът не съдържа захар и холестерол.

Редица са ползите на овеса за здравето. Както вече споменахме, той е източник на сложни въглехидрати и успява да зареди тялото за дълго време и осигурява високи нива на енергия.

Високото количество фибри помага за доброто храносмилане, действа засищащо и е полезно за сърцето.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати