gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ето защо нахутът е толкова полезен!

Ето защо нахутът е толкова полезен!

Нахут
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см
53.13 лв.
Виж ››

Нахутът, известен в нашите ширини и като леблебия, е бобова култура. Той е разпространен в почти целия свят. Изключително популярен е в Северна Африка, Близкия изток и Индия. Може да се консумира под формата на супа, хумус и дори само печен като ядки.

Ползите от това растение са многобройни. Нахутът е богат на фибри, подпомагащи доброто храносмилане. Това от своя страна води до мощен отслабващ ефект. Изключителният му принос в редуцирането на излишните килограми са дължи на това, че специфичните неразтворими фибри в нахута абсорбират мазнините и заедно с тях биват изхвърляни от организма. Също така фибрите стимулират работата на метаболизма, което води до по-бързо изгаряне на калориите.

Нахутът е важен източник на протеини. Това е и причината да е толкова харесван от вегетарианците. Когато се комбинира с пълнозърнести култури, нахутът осигурява същото количество протеини, както и месото. Разликата идва от това, че той има ниска калоричност и от него не се пълнее.

В бобовото растение има големи количества манган. Този минерал осигурява енергия на тялото и е мощен антиоксидант. Само една чаша с нахут осигурява цели 95 процента от нужния на тялото манган.

Поради високото си съдържание на желязо нахутът стимулира образуването на червени кръвни телца. Това от своя страна дава енергия на тялото и предотвратява анемията.

Леблебия

Бобовата култура се препоръчва на жени с обилно кръвотечение по време на менструация, както и на бременни. Желязото е основен източник на хемоглобин, който придвижва кислорода от белия дроб до клетките.

Друга важна полза от нахута е свойството му да стабилизира кръвната захар в организма и да нормализира гликемичния индекс. Препоръчва се при инсулинова резистентност, хипогликемия и диабет.

Честата консумация на нахут сваля нивата на лошия холестерол и намалява опасността от сърдечен удар. Това се дължи на съдържащите се в леблебията магнезий и фолиева киселина. Съдържащите се в нахута фитохимикали сапонини действат като антиоксиданти, което при жените в менопауза намалява честотата на горещите вълни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати