gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Да излекуваме запека с ябълки!

Да излекуваме запека с ябълки!

Пектин

Ябълките са известни със съдържанието си на много пектин и фибри. Те са предимно в корите на плода. А хапването на една необелена ябълка осигурява на организма 3.3 грама фибри. Фибрите помагат с проблеми при запек и подобряват храносмилането.

Неразтворимите фибри имат функцията да пречистят червата чисто механично, а разтворимите фибри увеличават водното съдържание в дебелото черво и по този начин се намалява риска от запек.

За премахване на проблема се препоръчват два варианта с ябълки.

Първият е ябълков сок заедно с круши, който помага при лек запек. Приготвя се в съотношение едно към едно, например един килограм пресни ябълки и един килограм круши се почистват и се слагат в блендер или се приготвя сок с помощта на сокоизстисквачка.

Така получената смес между двата плода носи допълнителни фибри и минерали на организма. Зарежда ни с витамини и хранителни вещества, които прочистват дебелото черво и бъбреците. Приема се по два пъти на ден - може веднъж сутрин на гладно и още един път вечер преди лягане. Ако имате хроничен запек, може да се прима до пет пъти на ден.

Второто решение е при запек на малки бебета. За да се облекчи това състояние на малки деца и бебета, им се дава по 60 милилитра сок от ябълки два пъти дневно.

Ябълки

Тъй като тяхната храносмилателна система не е още добре развита, трябва да се внимава да не се прекали с ябълковия сок, за да не се получи обратен ефект. Ако го давате на бебе, не трябва да забравяте, че е забранено да се приема ябълково пюре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати