Ванилията става все по-скъпа, поскъпва и сладоледът

Ванилия

Още от това лято може да купуваме ванилов сладолед на по-високи цени заради ниската реколта на ванилията, която чувствително е повишила цената си на международните пазари.

За това предупреждават ванилопроизводителите от цял свят, които посочват че Мадагаскар – най-големият износител на ванилия в света, е регистрирал най-слабата реколта от години насам.

Цената на подправката за една година е скочила със 120%. Преди 5 години килограм ванилия се търгуваше за 14 паунда, а днес вече се продава за 155 паунда.

Причината за голямата промяна е слабият цъфтеж на ванилията през 2014 година. Това силно намали добива за 2015 година и съответно износът през 2016-та също намаля.

Ванилията е втората най-скъпа подправка в света след шафрана, който изисква много по-големи усилия при отглеждането му.

Ванилов Сладолед

По-скъпите цени на ванилията обаче няма да засегнат единствено ваниловия сладолед, а и шоколада, сладкишите и някои газирани напитки, понеже това е една от най-използваните подправки в сладкарската индустрия.

Първо цените на ванилията скочиха за американските пазари, тъй като САЩ е най-големият купувач на подправката в света. За най-високия си клас подправката достигна 250 долара за килограм, а само преди една година цената на килограм бе 80 долара.

От компанията Cook Flavoring посочиха, че през 2012 година са купували висококачествена ванилия за 20 долара килограма. Но миналата година са купили по-нисък клас от подправката за 210 долара килограма.

Освен в Мадагаскар ванилия се отглеждаше още в Китай, Индонезия и Уганда, но през последните години последните три страни свиха производството си, което позволи на Мадагаскар да вдигне цените.

Не се очаква обаче високите стойности на ванилията да се задържат за дълго, като още с набирането на тазгодишната реколта, те ще паднат.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Monika Ivanova
Monika Ivanova
10.04.2016 14:38
то кое ли не поскъпна вече....
0
0