Всеки ден са ни нужни 400-500 г мляко или млечни продукти!

Млечни продукти

Много ястия се приготвят с прибавка на прясно или кисело мляко, сирене, кашкавал, извара, сметана и други млечни продукти. Освен това млякото е твърде често съставна част на ежедневното меню на много хора. Ето защо не е безинтересно да се знаят неговите вкусови и хранителни качества.

Като храна млякото се е използвало от човечеството още от най-дълбока древност. Неговите ценни хранителни качества са му осигурили най-широко приложение не само като хранителен продукт, но и като лечебно средство. Още древните гръцки и римски лекари са препоръчвали млякото при лечението на редица болести и преди всичко на туберкулозата.

Като хранително вещество в днешно време се използва най-вече кравето, овчето, козето и биволското мляко. В някои страни се използва и млякото на камилите, кобилите, ламите и други домашни животни. По процентен състав на съставните му компоненти млякото от различните животни се различава едно от друго и намира различно приложение - било като храна, било като лечебно средство.

В млякото се съдържат почти всички необходими за човешкия организъм хранителни вещества в най-благоприятно отношение помежду им. От друга страна, тези вещества в млякото се намират и в най-усвоимата от човешкия организъм форма.

Освен това в млякото се установени и някои витамини.

Сирене

Важна особеност на млякото и млечните продукти е, че те, освен че са пълноценна храна, спомагат и за усвояемостта на другите приети храни, с които са съчетани. Не напразно млякото се дава като противоотрова на лицата, заети с вреден за здравето им труд.

За лицата в средна и по-напреднала възраст млякото има значение и като профилактично, и като лечебно средство срещу заболяването от артериосклероза. Това се дължи на обстоятелството, че в него се съдържат витамините С и Е, витамини от групата В, холин и аминокиселината метионин.

Независимо от факта, че в млечната мазнина се съдържа холестерин, млякото не представлява опасност за натрупване на холестерин в организма, понеже то съдържа още и лецитин.

Най-ценно за човешкия организъм е прясното мляко. То обаче може с успех да се замени със сгъстено мляко или със сухо мляко, които при разреждане с кипяща вода придобиват вкуса, аромата и качествата на прясното мляко.

Важно значение за храненето имат и млечните произведения - кисело мляко, сирене, извара, сметана и др. Тези продукти съдържат всички съставни части на млякото в напълно усвоима за организма форма, а освен това притежават и други ценни качества. Те оказват благотворно влияние на функционните и гнилостните процеси в стомаха, тъй като съдържат продукти на ферментацията на млечната захар.

В ежедневната храна на възрастен човек трябва да се съдържат около 400-500 г мляко или млечни продукти.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
К К
К К
27.05.2016 17:51
Съгласна съм, с това млякото е много полезно, но само домашното предпочитам, защото наскоро ми се наложи да си купя от кутия прясно мляко и то беше развалено, след това си купих от същата фирма още две кутии и те също бяха развалени, а не им беше изстекла годността. Вече използвам само домашно и съм много доволна, става и за кисело и за сирене и по хубаво от домашното няма.
1
0
Гергана Николова
Кой ензим разгражда лактозата в човешкото тяло?
0
1