Ревен - малко познат и рядко използван

Ревен

Ревен - зеленчук със звучно и класно име, хранително неизчерпаем източник на минерали, витамини, фибри и полифеноли, но в същото време малко познат и рядко използван. Принадлежи към семейство лападови и се състои от листа, стъбло и корени.

Единствените годни за консумация части от това растение са стъблата му, листата и корените не се консумират. Листата са със съдържание на слабо токсична оксалова киселина, поради което приети в големи количества в редки случаи водят до натравяне.

От една страна ревенът е отличен зеленчук за получаването на много вкусни ястия, а от друга има няколко здравословни ефекта върху тялото.

В допълнение към богатството на витамини B, C, E и K; минерали калций, магнезий, манган, желязо, ревенът разполага с богатство на полифеноли, които имат отлични превантивни противоракови качества.

Ревенът е богат на фибри, които спомагат за храносмилането и създават усещане за ситост, не на последно място е добър помощник за загуба на тегло, помага при запек или диария.

Пай с Ревен

Ревенът е мощен антиоксидант, участва в регулирането на холестерола, подобрява кръвообращението, действа върху апетита, консумирането му е от съществено значение за поддържане на здравето на очите, но също така има противовъзпалителни и антиалергични свойства.

Стъблата на ревена са с леко кисел вкус, много подобни на кисели ябълки. С него може да си приготвите компоти, конфитюри, вкусни сладкиши и хлябове, торти и кифли. Може да се използва за направата на супи, ястия с печено месо и риба, сокове и салати.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Албена Асенова
Опитвала съм ревен само на сладкиш и определено не ми харесва.Има леко кисел вкус,което не значи че на други също не би им харесал.
0
0
Pressy
Pressy
24.04.2016 12:50
Полезна статия ! Благодаря !
0
0