Ревенът у нас е доста непопулярна съставка в кулинарията, но ако опитате да експериментирате с този братовчед на киселеца, е почти сигурно, че ще останете очаровани. Ако отглеждате ревен в градината си, не се притеснявайте да го добавяте към салати и дори сладки неща.
Колкото и да не ви се вярва, е доста лесно да се готви с ревен. Леко пикантният вкус на месестите му червеникави стебла отлично се комбинира с ягоди, с джинджифил, картофи, спанак и кисело мляко.
Той съдържат много витамини А и С, калций и калий. Ревенът също така може да бъде използвани в голямо разнообразие от ястия или просто да се яде така - в прясно състояние.
Сладко от задушен ревен
Продукти:
10 чаши нарязани на кубчета ревен
3 чаши бяла захар
1 чаена лъжичка канела
Начин на приготвяне:
Поставете ревена в голяма тенджера и я напълнете с достатъчно вода, така че ревенът да е почти покрит. Оставете да заври, след което оставете да къкри на среден огън, докато започне да се разпада, за около 20 минути.
Разбърква се от време на време. Махнете от огъня и добавете захарта и канелата, бъркайте докато захарта се разтвори. Сервирайте горещо или студено.
Сладкиш с ревен и галета
Продукти:
6 чаши пресен ревен, нарязан на ситно, 1 1/4 чаша захар, 2 1/2 супени лъжици нишесте, 2 супени лъжици портокалова кора (лимони), 1/4 чаена лъжичка сол, 2 1/2 чаши свежи бели галета, 1/3 чаша разтопено масло, 1 чаена лъжица ванилия
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 200 градуса.
В купа смесете Нарязаните парчета от ревена, захарта, нишестето, портокаловата кора и солта. Оставете настрана.
Подгответе, пресни галета в кухненски робот или пасатор, като разкъсате няколко филии изсушен хляб или използвайте готови галета от магазина.
Разтопете маслото за галета. В отделна купа, добавете галета и след това разтопеното масло и ванилията. Смесете съставките заедно.
Намажете средно голяма тавичка с масло или олио.
Започнете да разливате съставки на сладкиша, като започне с половината от смес с ревен и след това половината от сместа с галетата, последвана от останалата половина от ревена и след това останалите галета, в резултат ще получите четири слоя. Покрийте тавата с фолио.
Пече се в продължение на 20 минути и след това се изважда, за да се махне фолиото, което ще позволи на десерта да се пече още 10 минути, докато галетата станат златисто кафяви.
Поднася се топло, а ако желаете, гарнирайте с бита сметана или сладолед от страна.
Коментари