Основни съвети за поддържане на дървените прибори

Основни съвети за поддържане на дървените прибори

Дървени прибори

Основен инструмент в нашата кухня е дървената лъжица (шпатула).

Дървото е порест материал и следователно може да се превърне в гнездо за развитие на микроорганизми, така че трябва да се знае как да се чисти и какви грижи да полагаме за дървените кухненски помощници.

Повечето съвременни кухни разполагат с дървена лъжица за готвене и независимо от дизайна и материала, от който е направена, редовното почистване и грижливото им съхранение би ни спестило много главоболия.

За разлика от металните, дървените прибори са удобни и практични, придават топлина към ръцете на готвача, но не ги загряват, устойчиви са на топлината, не си взаимодействат химически с кисели храни и са много подходящи за кулинарна обработка в тефлонови и керамични съдове.

И въпреки че дървените прибори присъстват от векове в домашните кухни, те не винаги са добре поддържани и рядко им се обръща необходимото внимание.

Има само няколко основни правила, за да ги запазите и употребявате рационално. При закупуване на дървен прибор трябва да изберете тези с подходящ размер и форма, така че да са ви удобни. Според качеството на дървото варира и цената, препоръчително е да се избягва закупуването на тези с много ниска цена, това е предпоставка за ниско качество, което може в бъдеще да ви струва скъпо.

Дървени лъжици

Следете приборите да са с гладка повърхност, без напуквания, улеи и бразди по дървото. При наранена повърхност се натрупва храна и влага, а това улеснява растежа и развитието на бактерии.

За да ги запазите следвайте тези основни съвети:

- Измивайте дървените прибори веднага след използването им с топла вода и неабразивен почистващ препарат;

- Не ги накисвайте във вода, при абсорбиране на водата те ще се надуят и развалят, следователно ще трябва да ги изхвърлите;

- Не ги слагайте в миялна машина, почиствайте ги на ръка, накисването и високата температура в машината също ще влоши вида им;

- След измиване ги подсушете с кърпа и ги оставете на въздух докато изсъхнат;

- За предпочитане дървените прибори съхранявайте на стойка или домакински кукички, не ги слагайте в шкаф или чекмедже, в което ще се задушат и ще мухлясат.

И накрая, за да се погрижите за тези скромни готварски инструменти, може от време на време да ги натривате със зехтин, който подобрява и предпазва дървото.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Албена Асенова
Аз използвам постоянно.Необходимо ми беше да прочета подобна статия.
1
0