Образуването на захар (глюкоза) в организма не е пряко свързано с консумацията на сладки храни. Веществото се появява, когато някаква храна се разгради в стомашно-чревния тракт. То се превръща в източник на енергия за тялото, без глюкоза не бихме могли да ходим или дори да мислим, тъй като мозъчната дейност зависи и от достатъчно кръвна захар.
Но тялото е проектирано, така че глюкозата трябва да бъде строго в умерени количества.
Когато консумираме големи количества рафинирани въглехидрати, в тялото постъпва натоварваща доза глюкоза и фруктоза и концентрацията на захар в кръвта се повишава почти мигновено. Следователно такива продукти бързо зареждат с енергия и ние се чувстваме енергични, без да мислим за цената, която тялото ни плаща за това. За да „насочи“ излишната захар от кръвта в мускулите и други тъкани, тялото трябва да произвежда повишена доза инсулин.
Полезни храни при диабет
Към храните, които са относително безопасни, има и такива, които директно понижават кръвната захар. В този списък:
- морски дарове;
- постна риба;
- малко плодове;
Използването на тези храни ще помогне за поддържане на благосъстоянието при диабет и ще намалят ефекта на инсулина.
Храните за диабетици са:
Калмари; миди; скариди; зеле; тиквички; зелена салата; спанак; ряпа; артишок; домати; пипер; целина; репичка; пресен лук; чесън; черен касис; канела; корен от джинджифил; овесени ядки; грейпфрут; лимон; авокадо; за готвене - грах; боб; леща; растителна мазнина – зехтин, ленено масло.
В диетичното хранене при диабет са полезни бялото месо и немазна риба. Изобилието от протеини в тези храни забавя усвояването на глюкозата. Използвайте ги със салати от пресни зелени зеленчуци.
Добавете подправки към ястията: канела, куркума, джинджифил. Установено е стимулиращото им действие върху панкреаса и способността за подобряване на храносмилането. Повечето зеленчуци са с нисък гликемичен индекс и се препоръчват за ежедневна консумация.
Препоръчителни зеленчуци при диабет: Сурови зеленчуци, краставици, целина, зеле (карфиол и брюкселско зеле), тиквички, чушки (червени и жълти), репички, бяло зеле, броколи, патладжан, домати, зелени чушки, лук.
Номер 1 храна при диабет
Лидерът по полезност за диабетици са морските дарове. Имат нисък гликемичен индекс, само 5 единици. Огромен плюс е минималното съдържание на въглехидрати, докато те съдържат много протеини, необходими за доброто хранене. Ежедневно яжте храни, които понижават нивата на кръвната захар. Те ще подобрят вашето благосъстояние, ще помогнат за нормализиране на теглото ви.
Зеленолистните зеленчуци
Марулите и зелените зеленчуци. Изобилието от фибри е ценно за храносмилането. Твърдите влакна не позволяват на шлаките да се утаят в червата, нормализират микрофлората и стимулират храносмилателния тракт. Те съдържат здравословни бавни въглехидрати, както и витамини и минерали.
Овесена каша
Друг ценен източник на фибри и зърнени храни, богати на въглехидрати, но не бързи, а бавни. Те осигуряват дълготрайно усещане за пълнота.
Лимон, грейпфрут
Добавете към салати, приготвени от пресни листни зеленчуци за вкусен и здравословен дресинг. Цитрусовите плодове са богати на витамин С и рутинни. Тези вещества потискат производството на глюкоза и поддържат имунитета.
Авокадо
Съкровищница от мастни киселини и минерали. Поради изобилието от ценни вещества, той стимулира ефекта на инсулина, "принуждавайки" клетките да усвояват глюкозата. Намалява холестерола, което е важно за хората с наднормено тегло и наднормено тегло.
Пресен лук
Понижава нивата на холестерола.
Чесън
Източник на антиоксиданти, които имат защитен ефект върху клетките. И вещества, които стимулират панкреаса. Когато се консумира чесън, инсулинът се произвежда два пъти повече.
Бобови растения
Те са богати на растителен протеин, който забавя усвояването на захарите.
Гъби
Те съдържат фибри и протеини и са наситени с течност. При консумация нивото на захарта остава стабилно, докато продуктът се насища добре.
Грейпфрут
Почиства кръвния поток, намалява холестеролните отлагания, нормализира метаболизма, помага за отслабване.
Нар
Активира работата на панкреаса, стимулира хемопоезата.
Помело
Поддържа стабилността на сърдечната дейност.
Ябълки и круши
Помагат за нормализиране на храносмилането и за повишаване на имунния статус. Крушите премахване на подуване.
Зеле
Тук влизат всички разновидности - съдържа витамини от група В, жизненоважни за диабетици, понижава холестерола, повишава еластичността на кръвоносните съдове.
Боровинка
Ускорява производството на инсулин. Поддържа стабилността на гликемията и здравето на органите на зрението, е превенция на ретинопатия.
Касис
Насища тялото с витамини, укрепва имунната система.
Калина
Понижава кръвното налягане, помага за нормализиране на гликемията.
Артишок
Основният зеленчук в менюто за диабетици! Стимулира секрецията на инсулин, оползотворява излишната глюкоза. Съдържа инулин, естествен пребиотик, който помага за понижаване на кръвната захар.
Основни съвети при хранене на диабетици
Храненето със сигурност играе решаваща роля в контрола на диабета. Но когато го комбинирате с правилните навици, ще получите много по-осезаеми резултати. За да живеете пълноценно, да се чувствате добре, да останете енергични и оптимистични, ще ви помогнат шест препоръки:
- Хранете се правилно през цялото време;
- Избягвайте подсладителите;
- Поддържайте водния баланс;
- Не забравяйте физическата активност;
- Бъдете спокойни;
- Осигурете си достатъчно сън и почивка;
- Избирайте предимно рецепти при диабет.
Коментари