Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Основни съвети за Коледното постене

Основни съвети за Коледното постене

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1
Постни рецепти
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см
53.13 лв.

Хората, които тази година са решили да постят за Коледа, трябва да бъдат много предпазливи с набавянето на някои хранителни вещества, които по време на 40-дневния пост са забранени.

Редица специалисти казват, че придържането към Коледния пост има безспорно полезно влияние за организма, стига да си набавяме веществата, намиращи се в храни, които не трябва да се консумират по време на поста.

До края на Коледния пост остават доста време, а експертни проучвания показват, че спазването на този хранителен режим се отразява благоприятно върху кръвното налягане, заради което постите са препоръчителни за хора с висок холестерол.

Основните рискове, които консумацията на еднообразна храна крие, са недостиг на пълноценни белтъчини, дефицит на желязо, калций и витамини от група В.

Коледен пост

Първият сигнал, че постът не се отразява добре на организма ни, е липсата на тонус. До там се стига основно заради липсата на месо в менюто ни.

За да се предотврати негативният резултат, трябва да се консумират повече плодове, зеленчуци, боб, соя и хляб, отколкото ядем нормално.

Човешкото тяло най-добре абсорбира цинка от месни продукти. На пазара обаче има достатъчно допълнително обогатени с цинк храни, които могат да бъдат отлични заместители на месото - ядки, боб и соя и сирене тофу.

Важните омега-3 мастни киселини се набавят от соевите продукти.

Ядки

Слабата консумация на продукти, съдържащи калций, желязо, протеини, цинк, витамини D и B12, също може да се отрази доста негативно на организма.

Затова по време на Коледния пост задължително трябва да хапвате сушени плодове, броколи, пълнозърнести закуски.

Витамини

Животинските продукти, с които не трябва да се храним по време на 40-дневния пост, изобилстват от витамин В12 и съответно липсата на тези продукти в менюто и води и до липса на витамина.

Експертите обаче казват, че в черния дроб на всеки човек се съдържат достатъчно запаси от витамин В12, така че да са му достатъчни за около 5-6 години, дори и при ограничена консумация на животински продукти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest