Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Основни съвети за Коледното постене

Основни съвети за Коледното постене

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1
Постни рецепти

Хората, които тази година са решили да постят за Коледа, трябва да бъдат много предпазливи с набавянето на някои хранителни вещества, които по време на 40-дневния пост са забранени.

Редица специалисти казват, че придържането към Коледния пост има безспорно полезно влияние за организма, стига да си набавяме веществата, намиращи се в храни, които не трябва да се консумират по време на поста.

До края на Коледния пост остават доста време, а експертни проучвания показват, че спазването на този хранителен режим се отразява благоприятно върху кръвното налягане, заради което постите са препоръчителни за хора с висок холестерол.

Основните рискове, които консумацията на еднообразна храна крие, са недостиг на пълноценни белтъчини, дефицит на желязо, калций и витамини от група В.

Коледен пост

Първият сигнал, че постът не се отразява добре на организма ни, е липсата на тонус. До там се стига основно заради липсата на месо в менюто ни.

За да се предотврати негативният резултат, трябва да се консумират повече плодове, зеленчуци, боб, соя и хляб, отколкото ядем нормално.

Човешкото тяло най-добре абсорбира цинка от месни продукти. На пазара обаче има достатъчно допълнително обогатени с цинк храни, които могат да бъдат отлични заместители на месото - ядки, боб и соя и сирене тофу.

Важните омега-3 мастни киселини се набавят от соевите продукти.

Ядки

Слабата консумация на продукти, съдържащи калций, желязо, протеини, цинк, витамини D и B12, също може да се отрази доста негативно на организма.

Затова по време на Коледния пост задължително трябва да хапвате сушени плодове, броколи, пълнозърнести закуски.

Витамини

Животинските продукти, с които не трябва да се храним по време на 40-дневния пост, изобилстват от витамин В12 и съответно липсата на тези продукти в менюто и води и до липса на витамина.

Експертите обаче казват, че в черния дроб на всеки човек се съдържат достатъчно запаси от витамин В12, така че да са му достатъчни за около 5-6 години, дори и при ограничена консумация на животински продукти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest