Нахутът: Отличен източник на протеини

Нахут

Една от най-здравословните храни несъмнено е нахутът. Той е от семейството на бобовите растения и е много богат на протеини, които подсилват имунната система.

Също така съдържа и много витамини, които през зимата защитават организма от настинка. Особено важен е и срещу стареенето, тъй като е много богат на витамин Е. В допълнение към витамините той съдържа още желязо, цинк, магнезий, калций, фосфор.

Нахутът обича топлото време и затова се засажда през горещите летни месеци. Поради това се отглежда и в Европа, и в Африка. Бързо пониква и се събира в рамките на 3 дни. Нахутът заема особено важно място сред кухнята на Африка, Испания, Турция и Индия.

Нахутът е с висока хранителна стойност, благодарение на съдържащите се в него протеини, минерали и витамини. В 100 грама нахут се съдържат 361 калории. Така организмът си набавя необходимото количество енергия дневно.

Хумус

Нахутът заема особено важно място сред турската кухня. Според регионалните и местните особености се приготвят най-различни и вкусни ястия с нахут.

Това са ястия като хумус, пюре от нахут, месни ястия с нахут, гювеч или ароматизирани с различни подправки рецепти. Консумира се както през зимния, така и през летния сезон.

През летния сезон се предпочитат салатите, приготвени с нахут. През зимния сезон се предпочитат варивата с нахут. Подходящи са за защита на организма.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати