Сушените плодове са не само вкусни, но и много полезни за здравето. В тях има високо съдържание на захари, а това дава повече енергия на организма. Смята се, че в сушен вид най-полезни са стафидите.
Те зареждат човек със сила и затова в миналото са хранели с тях робите, за да могат да работят повече. В сушен вид плодовете са богати на бор, магнезий, манган и др. Сушените сини сливи са прекрасно лекарство при запек. Вкусният конфитюр от сливи се препоръчва в народната медицина при проблеми с храносмилането и проблеми с перисталтиката. В комбинация с алое действието му се засилва.
Ето една народна рецепта: Смилат се 100 г сушени смокини, сини сливи сушени и един лист алое. Добавя се 100 г чист пчелен мед. С тази смес се облекчава работата на храносмилателната и отделителната система. Сушените смокини са идеално решение за кашлица и бронхит. От всички плодове най-трудно и най-дълго се сушат фурмите. Това става в рамките на 1 година.
Сушените фурми съдържат много плодова захар. Нужно е да се изяждат на ден само по 3-4 фурми, за да покрием дневната си нужда от желязо. Сушените ябълки също са богати на желязо. С тях се повишава имунитетът и се гони депресията.
Следващ по лечебни свойства сух плод е бананът. Този плод е много важен за здравето. С него се намалява рискът от сърдечни заболявания, защото е богат на калий. Помага и за възстановяване на костите, зъбите и черния дроб.
Вкусни или не, не трябва да се прекалява със сушените плодове, защото има риск да се покачи кръвната захар или да се отключи алергия. Сушените плодове са незаменими с високото си съдържание на хранителни вещества.
Най-добре е да се консумират по време на диета, пости или в разтоварващи дни. Голямото количество целулоза в тях поема вредните продукти от обмяната на веществата и ги изхвърля, понижава и холестерола.
Сушените плодове могат да заместят вредната бяла захар и с тях да се подслаждаме по естествен начин. Ако плодовете са много сухи, не се мият, а могат да се хидратират на пара. Хапвайте сушени плодове и бъдете здрави!
Коментари