Любопитната история на Крем Сабайон

Крем Сабайон

Френският крем Сабайон, подобно на много други ястия, има своята история. Създаден е през 16 век при обсадата на една италианска крепост. Тогавашният управител на Перуджа Джак Паоло Бальони участвал активно и във военни действия между градовете-държави в Северна Италия.

През едно късно лято Джак Бальони (Зван Бальон на местен диалект) повел своята армия от тежко въоръжени конници към крепостта Скандало. Разбирайки за това, местното население набързо събрало и унищожило всички хранителни продукти останали в околността. Войските почти никога не носели големи количества храна, а разчитали на плячкосаното от местните.

Съгледвачите на Зван Бальони се върнали от разузнаването с почти празни ръце. Донесли само малко вино, яйца, див мед и ароматни билки, а трябвало да се нахранят 300 войници. Зван Бальони наредил на готвача да смеси продуктите и от тях да направи супа, с която да нахрани армията.

Супата допаднала на войниците със своя сладникав вкус. Нахрани ли се и спокойно заспали. На следващия ден, след кратко сражение крепостта била превзета. Защитниците на града разчитали на това, че армията ще бъде гладна и изтощена и не положили особени усилия за защитата.

Забайоне

Победените местни жители с удивление се заинтересували откъде са почерпили сили техните завоеватели. А те отговорили На Званбальон. Предавана думата от уста на уста се променяла, докато на края станала Забольоне.

Французите, от своя страна, я променили на Сабайон. Сладката супа придобила голяма популярност. В Италия я сервират на младоженците преди първата брачна нощ, за да им даде сили.

В последствие с някои промени забальоне се превърнала в десерт Забайоне. Медът бил заменен от захар, а билките и обикновеното вино били заменени с десертното вино Марсала.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати