Шипката притежава уникални лечебни свойства! Вижте ги

Шипки

Храстът шипка се среща край нивите, пътищата, из ливадите и горите. Той расте свободно, без нужда от култивиране. Интересен факт за шипката е, че е вид диворастяща роза.

Плодчетата на този храст са месести и яркочервени, а семената им са мъхести и се берат между май и юли. Събраните шипки се сушат дори и на сянка без проблем и се съхраняват на проветриво и сухо място. Може да се консумира под формата на чай, вино от шипки или мармалад от шипки.

В шипките се съдържат много полезни за хората вещества: пектин, лимонена киселина, ябълкова киселина, етерично масло, витамин С, витамин К, калий, фосфор, калций, магнезий и други. Точно заради богатия си на вещества състав шипките имат разнообразни действия.

В народната медицина шипковите плодчета се използват като витаминен източник, който е много подходящ за засилване на имунната система. Използват се при стомашно-чревни и бронхиални заболявания, заради съдържанието на пектин и танини.

Шипката влие добре на черния дроб и освен това понижава нивото на захар в организма, което я прави подходяща за употреба от хора болни от диабет.

Ползите от шипките не спират до тук, заради наличието на витамин С и комбинацията му с останалите съставки на шипката, употребата ѝ благоприятства за създаването на червени кръвни клетки и повишава работоспособността. Шипковото масло е изключително полезно и намира все по-голямо приложение в ежедневието ни.

Шипка

Има изключителен ефект върху сърдечната и кръвоносната система. Наличието на витамин К в плодчетата на шипката я превръща и в средство, което подпомага нормалното съсирване на кръвта.

Шипковите плодчета спомагат за понижаване на нивото на холестерола в кръвта. Тя е добър помощник при застой на течности в организма, на камъни или песъчинки в пикочните пътища.

Има доказано запичащо действие и е несравнима при борбата с анемията. Освен плодчетата на шипката, в употреба могат да влязат и листата й, с които се лекуват рани от изгаряне.

Заради всички тези полезни вещества в състава на шипката, спокойно можем да я наречем природна витаминозна бомба. Нейната употреба под формата на чай от шипки или сладко от шипки би ни донесла само и единствено ползи и наслада.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати