Халогенната фурна и как да работим с нея
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Халогенната фурна и как да работим с нея

Халогенната фурна и как да работим с нея

Халогенна фурна с пиле

Халогенната фурна е сред по-новите готварски уреди. Нейната основна цел е да запазят максимално хранителните качества на продуктите и да ни помогне да се храним малко по-здравословно.

Самата халогенната фурна представлява буквално една стъклена купа, направена от закалено стъкло.

Тайната й е в начинът, по който приготвя храната. Фурната използва една голяма крушка, която всъщност е халогенна крушка произвеждаща интензивно инфрачервени топлинни вълни. Тя е оборудвана и с вентилатор, който да улесни циркулирането на топлината. Чрез това съчетание именно се готви и храната.

С халогенната фурна храната може да се приготвя по различни начини:

- да се пече;

- да се пържи;

- да се вари на пара;

- да се пече на скара;

- да се размразява

Храната, която може да се приготви с нея, а и продуктите, които се използват, са разнообразни. С нея може дори да се опече хляб. Само трябва да знаете как да ги приготвите. Хубавото тук е, че в комплект с печката, освен различни аксесоари като скара или щипка, се дава и книжка с рецепти.

При готвенето с халогенна фурна съдържанието на мазнини е изключително малко, храната е сочна и равномерно сготвена. А когато храната е готова, фурната се изключва сама. Тя ни пести и време при готвенето, защото не е необходимо да бъде предварително загрявана.

Халогенна фурна

Фурната има и функция за самопочистване. Трябва само да се премахнат остатъците от храната, след което да се налее малко вода и препарат. Вода трябва да е сложи едва след като бъде изключена от тока. Таймерът се настройва на 10 минути, полепналите остатъците омекват и се отстраняват изключително лесно. След това просто забърсваме.

Халогенната фурна има и своите недостатъци. Колкото и всеобхватно да успява да приготвя различни ястия, тя няма как да приготви всички. Така например гювеч или пълнено пиле няма как да се приготвят с този уред.

Друго важно при него е, че храна с дебелина над 7 см има вариант да остане леко сурова, затова обаче има решение, хранителни продукти като месото просто трябва да бъдат готвени на високата решетка.

Ето и една примерна рецепта за пилешки пържоли: пилешко филе, сол, черен пипер, бяло вино. Пържолите се мариноват предварително в бялото вино, солта и черния пипер за един-два часа.

Пържолите се нареждат в леко намазнена тавичка, която се слага на горната решетка на 250 градуса за около 30 минути. На половината на времето за готвене се обръщат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати