Оптимален режим на хранене: Кога, колко и какво?

Вечеря
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода - син
Практичен аксесоар за вашия дом:
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода - син
6.99 лв.
Виж ››

Нездравословното хранене и излишните килограми се дължат главно на неправилното хранене и храната, консумирана през целия ден. Важно е кога каква храна се консумира. През отделните периоди от деня, сутрин, обед, вечер, метаболизмът работи по-бързо, а през останалото време по-бавно.

За да се предотврати това, е важно да се знае кога какво трябва да се консумира. Ако в точното и правилното време се приема определена храна, това спомага при разграждането на ензимите и по-лесното изгаряне на излишните мазнини в организма. Освен това правилното хранене предотвратява натрупването на излишни килограми и стомашно разстройство.

Тук се стига до извода, че времето на хранене е по-важно, отколкото приеманата храна. Сутрин метаболизмът е доста бърз, енергийната необходимост също. Затова е важна сутрешната закуска.

Добре е на закуска да се приема пълнозърнест хляб, сирене, домати, краставици. Те засищат и намаляват чувството на глад. В никакъв случай не бива да се консумира сладко, конфитюр или мед на закуска. Те само подлъгват, че засищат. Ако все пак присъстват в менюто ви за закуска, то трябва да са в много малки количества.

По обяд скоростта на изгаряне на мазнини е доста висока. Поради това е добре да се консумират месни ястия и хляб. Те са висококалорични и по обяд се храносмилат по-лесно.

Ядене на Яйца

В следобедните часове, 16.30–17.00, е възможно да се получи спад на кръвната захар. Поради това е добре по това време да се консумира плод, малки сандвичи, кисело мляко, сушени плодове или бисквити.

Функциите на метаболизма намаляват през вечерта. Поради тази причина на вечеря не бива да се прекалява с количеството храна. Могат да се приемат лесно смилаеми храни като зеленчукови ястия, салати, леки чорби, меса на скара, но в малки порции. Ако все пак се прекали с количеството, задължително трябва да се правят движения след вечеря, не да се заседява. Това влошава цялостното храносмилане на приеманата храна и изгарянето на мазнините.

Тук е важно да се изберат правилните храни. Ако се пропусне дори и едно хранене от изброените през деня, се нарушава нормалния баланс на организма. Тъй като в такъв случай се набляга повечко на вечерното хранене, което е напълно грешно. Правилно е да се храним на режим през деня, а висококалоричните да се оставят за вечеря.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Свързани рецепти