Как да приготвим арабската подправка Заатар?

Заатар

Заатар е дума, с която се назовава билка по вкус, наподобяваща мащерката и ригана. Тя понякога се нарича също дива мащерка и расте по склоновете на сирийско-ливанските планини, а едноименната подправка всъщност е смес от още няколко ароматни растения и препечени сусамови семена, които са подсилени от вкуса на солта.

Другият близкоизточен бисер в кулинарията – сумакът, също присъства в рецептата за приготвяне на Заатар. Тази подправка първоначално изглежда като изкушаващ горски плод със своите силно червени плодчета, които се продават изсушени и грубо смлени. Вкусът ѝ е кисел и напомня на червена боровинка. Вместо използвайки сумак, понякога близкоизточните готвачи приготвят подправката с лимонена киселина или със смлени изсушени лимонови кори. За да не отсъства киселият акцент, може да се използва и цитрусова мащерка, по-популярна като лимонена мащерка.

Няма да е неуместно, ако кажем, че Заатарът е близкоизточната щарена сол. За закуска израелците например я поръсят върху питка с малко зехтин, върху парченца сирене или я добавят към цедено кисело мляко. Може да я срещнете да допълва и вкуса на еврейски спаначени банички или пици.

Заатарът може да бъде добавен към богати на аромати ястия в обедно и вечерно меню. Ароматната смес може да се втрие в риба или пиле или да се добави към маринати за скара, червени меса или печени зеленчуци.

Ако искате да си направите страхотен гъст сос за акомпаниране на картофения чипс с духа на знаменитата подправка, може да започнете с малко цедено кисело мляко, сирене Фета, пресен чесън, зехтин и да завършите със Заатар на вкус. Цялата смес се изсипва в кухненски робот и се пюрира.

Сумак

Можете да намерите Заатар в повечето магазини за близкоизточни хранителни стоки или в такива за биопродукти. А ето как и сами можете, и то много лесно, да си приготвите вкъщи подправката.

Необходими продукти:

4 супени лъжици сусам

4 супени лъжици ситно нарязан пресен риган

4 супени лъжици изсушена майорана

4 ч.л. сумак

1 чаена лъжичка морска сол

4 ч.л. кимион

Начин на приготвяне:

В сух тиган запечете сусамовите семена на висока температура в продължение на една до две минути. Изсипете всички съставки в блендер и смилайте, докато те се смесят фино. Съхранявайте сместа в бурканче в хладилника в продължение на една седмица. Ако искате подправката да има по-голям срок на годност, просто заменете пресния риган със сух в рецептата.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати