Майтаке - японската гъба чудо за отслабване

Майтаке

Наричат гъбата майтаке гъба овен, а японците я определят като танцуваща гъба заради формата ѝ. В миналото, когато са намирали гъба от този вид, хората са танцували от щастие и радост, тъй като за нея се е плащало само в сребро, което било равно на теглото ѝ.

Тя е гъба гигант с размери до 50 см и тежи около 4 килограма. Расте само в Китай и в Япония. Гъбата е много диетична, а заради това ѝ качество са я наричали гъба на гейшите. Те са опитвали от всички многобройни блюда на гостите, да не би да са отровни, и поради това са застрашени от напълняване. Гейшите редовно хапвали от гъбата майтаке и по този начин се предпазвали от трупане на излишни килца.

Гъбата топи мазнините, намалява теглото и предотвратява запека. Расте на снопове и прилича на настръхнала кокоша опашка.

Майтаке е не само вкусна, но и много лечебна. Много е богата на меланини - черни пигменти с уникални свойства. Днес от нея се произвеждат над 60 000 тона годишно. Заради лечебните си свойства Майтаке балансира женските полови хормони и отстранява проявите на патологичния климакс, предменсуралния синдром при жените.

Гъба Майтаке

Тя е полезна при диабет, наднормено тегло, висок холестерол, високо кръвно налягане, рак на простатата и на пикочния мехур. Гъбата предпазва черния ни дроб и е силен имуностимулатор. Тя помага да се разнесат кисти, доброкачествени тумори и образувания в щитовидната жлеза.

Смекчава страничните ефекти от химиотерапията като гадене, повръщане, слабост и опадване на косата. В Япония се продават три лекарства срещу рак, извлечени от тази гъба. Най-известно е PSK, което е най-продаваното антираково лекарство в света. То се добива от друг вид гъба, наречена каваратаке.

Години по-късно учените обявяват, че гъбата майтаке е много по-ефикасна при лечението на тумори, тъй като полизахаридите в нея имат различна химична структура от бета глюканите в другите гъби.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати